Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-28 14:10:00

Drogbandák, lövöldözés - döbbenetes körülmények között kell dolgozniuk a mentősöknek Fokváros egyes területein

A Dél-afrikai Köztársaság fővárosának egyes kerületeibe már csak rendőri kísérettel mehetnek ki a mentősök, annyira sok támadás érte őket az idei évben a bandaháborúkban.A Deutsche Welle tudósítója elkísérte az egyik ilyen vörös zónában dolgozó mentős csapatot egy munkanapjukra.

Victor Labuschagne mentőtisztnek már a munkája részévé vált, hogy a rendőrség előtt vár. Rendőri segítség nélkül ugyanis már nem tudna dolgozni.

“Öt hónappal ezelőtt keresztbe állt elénk egy másik autó, egy fiatal srác szállt ki a kocsiból, és fegyvert szegezett ránk. Ki akart rabolni minket. És három évvel ezelőtt is megtámadtak bennünket, akkor a hátamon sérültem" - mondta.

Társa Fokváros Cape Flats nevű kerületében él. Azt mondja, nem múlik el nap lövöldözés nélkül.

"Különböző, egymással rivalizáló bandák uralják az utcát, akik fel vannak fegyverkezve, és nem félnek lőni. Lőnek bárhol és bárkire, még a rendőrségre is. Ha le akarnak lőni valakit, azt lelövik. Ezért is kapunk most védelmet a rendőrségtől" - mesélte Elrico James.

A mentősöket egy, már reggel óta vért hányó emberhez riasztották. Az ápolók azonban még mindig a rendőrökre várnak, hogy elindulhassanak. Már egy órája. Fokváros peremkerületében, Cape Flats utcáin már évek óta csak rosszabbodik a helyzet. Bandaháború folyik, elsősorban a drogdílerek között. Mindenki magának szeretné a hatalmat, a rendőrség pedig szinte tehetetlen. A drogbandák vonzóak a fiatalok számára, mivel itt magas a munkanélküliség, és kevés az álláslehetőség.

Amint kiérkeznek a mentősök, gyorsan beteszik a beteget a mentőautóba. A kezelését, biztonsági okokból csak a kórházban kezdik el.

Nem sokkal ezután érkezik is a következő riasztás. A terület, ahová menni kell, szintén vörös zóna. A vörös zóna pedig azt jelenti, hogy oda csak rendőri kísérettel mehetnek ki a mentősök. Ezeken a területeken egyre több beteg panaszkodik arra, hogy sokszor hiába várnak a mentősökre, azok későn vagy egyáltalán nem jönnek, hiszen nincs elég rendőr, aki kísérje őket.

Most viszont a rendőrök már a helyszínen vannak. Egy nyomornegyed közepén egy férfit lőttek halálra. A mentősök már nem tudtak rajta segíteni. Az áldozat halotti bizonyítványát Corne Bender mentős tölti ki. Az utóbbi időkben sajnos egyre gyakrabban kell ilyet csinálnia.

"Most már kezdünk hozzászokni ehhez, olyan rendszeressé válik. Már nem is érzünk semmit, amikor ebbe a körzetbe érkezünk, mert olyan veszélyeknek vagyunk itt kitéve nap mint nap. Viszont ha gyerekekről van szó, az már más kérdés. Ők tényleg ártatlanok, és nem az ő választásuk volt, hogy ilyen környezetben nőjenek fel" - mondja a mentőtiszt.

Corne Bendernek a következő két órában további három halotti bizonyítványt kellett kiállítania. Mindegyikük gyilkosság áldozata volt. Ez pedig tovább traumatizálja azt a közösséget, amelyben a gyerekek már így is erőszak és halál közepette nőnek fel. A gyilkosságok ugyanis a mindennapi élet részévé váltak itt, Cape Flatsben.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink