Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-26 07:14:00

Aggasztó összefüggés lehet a koronavírus súlyossága és a levegőminőség között

A szállópor-szennyezés növeli a koronavírussal összefüggő halálozást egy új svájci tanulmány szerint.

A szállópor magas koncentrációja és az influenzajárvány súlyossága közötti kapcsolatot régóta ismerik az epidemiológusok.

A Genfi Egyetem (UNIGE) és a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) többféle tudományterületet felölelő kutatócsoportja most a finomszemcsék kiugróan nagy mennyisége és az új koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzőképessége közötti összefüggést vizsgálta.

Olaszországban és Franciaországban végzett kutatások szerint az új típusú koronavírus már tavaly év végén jelen volt Európában, de a megbetegedések és halálozások éles emelkedését csak idén tavasszal tapasztalták.

"Ez az időbeli eltolódás meglepő, de arra is utal, hogy a puszta emberi interakciókon kívül valami más is elősegíti a vírus fertőzőképességét, valamint az általa okozott betegség súlyosságát" - mondta Mario Rohrer.

Kutatócsoportja szerint az esetszámok emelkedését a finomszemcsés légszennyezés kiugró értékei előzték meg.

2020 februárjának végén a svájci Ticino kantonban, Magadino és Sottoceneri térségében uralkodó ködös időszak után "robbanásszerű volt a növekedés a Covid-19 miatti kórházi esetek számában".

A szállópor-szennyezés erősödése különösen gyakori a Svájci-fennsíkon az úgynevezett termikus inverzió időszakaiban, amikor a ködképződés akadályozza a légtömegek cseréjét. Ilyenkor a kibocsátott gázok a köd alatti légrétegben halmozódnak fel. Az országba ezenkívül gyakran hordják be a szelek a szaharai homokviharok porát.

A svájci kutatók kimutatták, hogy a finomszemcsék - különösen a 2,5 mikrométernél kisebbek - kiugróan magas koncentrációja gyulladást okozhat a légutakban, az érrendszerben és sűrűbbé teheti a vért.

"Vírusfertőzéssel kombinálva ezek a gyulladáskeltő tényezők a betegség súlyosbodásához vezethetnek. A gyulladás ezen kívül elősegíti a vírus sejtekhez tapadását is" - mondta Rohrer.

A finomszemcsék a koronavírust is szállíthatják, ezt az influenza esetében bizonyították is, egy olasz kutatás pedig az új koronavírus RNS-ét találta meg a szállópor szemcséin.

A tanulmány az Earth Systems and Environment című szaklap friss számában jelent meg.

Jobban terjed a koronavírus a légszennyezettség miatt?

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink