Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-25 20:04:00

Nekihajtott egy autó a német kancellári hivatal főkapujának

A rendőrség nagy erőkkel érkezett ki az egyébként is védett épülethez, az elkövetőt elfogták. Egyelőre vizsgálják, hogy politikai indítékból követte-e el tettét, illetve hogy vannak-e mentális problémái. A német kormány egyébként éppen azt tárgyalta, hogy tovább szigorítsák-e a járvány miatt bevezetett intézkedéseket.

Nekihajtott egy autó a német kancellári hivatal főkapujának
Fotó: Reuters

Egy Volkswagen kombi hajtott bele délelőtt a berlini kancellári hivatal főkapujába. A felvételeken jól látszik, hogy az autó oldalára szlogeneket írtak. Például azt, hogy „Átkozott gyerek- és öreggyilkosok”, illetve, hogy „Le a globalizációs politikával”.

A gépkocsi nem okozott jelentős károkat, a rendőrség azonban nagy erőkkel érkezett ki az egyébként is rendkívül védett helyszínre. A sofőrt elfogták. A berlini rendőrség szóvivője szerint az autó vezetője nagyon lassan hajtott, ezért csak kisebb károk keletkeztek a kapuban és a járműben. A kancellári hivatalban tartózkodó emberek, köztük a kancellár, végig biztonságban voltak. Egyikük sem volt veszélyben – mondta el Thilo Cablitz, aki arról is beszámolt, hogy egyelőre vizsgálják, volt-e valamilyen mentális problémája az 54 éves elkövetőnek.

Az interneten elterjedt a hír, hogy a férfi szimbolikus tettet akart végrehajtani, vagy egyszerűen csak magára akarta vonni a figyelmet, de a rendőrség erre csak annyit mondott: az elkövető motívumait is vizsgálják.

Hat évvel ezelőtt egyébként ugyanezzel a gépkocsival ugyancsak a kancellári hivatalnak hajtott neki, valószínűleg ugyanez a férfi. Akkor az autó egyik oldalán a klímaváltozás ellen protestált a felirattal, a másikon pedig szerelmet vallott egy bizonyos Nicole-nak.

Amikor az eset történ a német kormány éppen arról tárgyalt, hogy tovább szigorítsák-e a járvány miatt elrendelt korlátozásokat az ünnep közeledtével.
Németországban minden eddiginél több, 410 ember halt meg egy nap alatt a Covid-19-cel összefüggésben, a fertőzöttek száma pedig már meghaladta a 960 ezret.

Berlinben az elmúlt időszakban tiltakozásul a korlátozások ellen több tüntetést is tartottak, amelyeken neonácik és összeesküvés-elméletek hívei is nagy számban vonultak fel.

Autóval hajtott bele egy férfi a kancellári hivatal főkapujába Berlinben

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink