Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-24 05:42:00

Koronavírus: óvatos nyitásba kezdett Spanyolország

Emelkedéssel reagáltak a nemzetközi tőzsdék a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos kedvező hírekre hétfőn. Az Egyesült Államokban és Németországban már be is jelentették, hogy decemberben elkezdik a tömeges oltásokat. Az európai országokban azonban még javában tombol a járvány második hulláma, bár Spanyolországban megkezdődött az óvatos nyitás.

Spanyolország

Barcelonában öt hét szünet után újra kiniythatnak a bárok, éttermek, konditermek és mozik. Az emberek nem túl optimisták. Attól tartanak, hogy külföldi vendégek hiányában csak lassan tud majd helyreállni az üzletek forgalma.

Katalóniában egyelőre marad az éjszakai kijárási tilalom, és a legfeljebb tíz emberrel tartott összejöveteleket is csak december 21-től engedélyezik majd.

Madridban azonban, szigorú egészségügyi óvintézkedések és kevesebb stand mellett, a hétvégén újranyitott bolhapiac. A máskor vasárnaponként százezer vásárlót fogadó piac most legfeljebb kétezer embert enged be egy időben.

A világjárvány által rendkívüli mértékben sújtott Spanyolországba mostantól csak negatív vírusteszttel lehet belépni a magas kockázatú országokból. A turistáknak egy kérdőívet is ki kell tölteniük, majd QR-kódot kapnak.

Svédország

Drámai hangú beszédet intézett a nemzethez a svéd kormányfő. Stefan Löfven arra kérte az embereket, hogy tartsák szem előtt a közösség érdekeit. „Minden olyan tennivalót, ami nem lényeges, töröljenek, vagy halasszanak el. Még időbe telik, mire túl leszünk ezen az egészen, addig ez lesz az új norma” – fogalmazott a skandináv ország miniszterelnöke, ahol korábban alig voltak korlátozások.

Oroszország

Oroszországban minden eddiginél több, csaknem 25 200 új esetet regisztráltak hétfőre. Moszkvában mindenki „otthon ül”. Az üzletek és kávézók félig üresek, a többségük csak nappal tart nyitva, aki pedig teheti, otthonról dolgozik – mesélte Nagyezsda Vinogradova, moszkvai lakos.

Az orosz kormány a helyi hatóságokra bízta, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be a járvány megállítása érdekében, vagyis országos leállás nem lesz. Mostanáig egyedül egy szibériai régió élt az egészségügyi zárlat lehetőségével.

Emelkednek a tőzsdeindexek a vakcinákkal kapcsolatos kedvező hírekre

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink