Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-21 05:10:00

Amerikai alelnök: gyakorlatilag pár hétre vagyunk attól, hogy elérhetővé váljon a vakcina

December 12-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotot Csehországban. Olaszországban egy nap alatt több mint 36 ezer új beteget szűrtek, és 653-an meghaltak - az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Franciaországban több mint 21-ezer új esetet jelentettek a hatóságok az elmúlt 24 órában.

"Az egymást követő harmadik napon csökkent Franciaországban a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápoltak száma, ami arra utal, hogy a második hullám lecsengőben van" – jelentette ki a francia járványügyi igazgató. A szakember szerint "a vírus terjedése lelassult, de a fertőzöttek száma még mindig magas".

Németországban viszont ismét rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek napi száma.

"Csak a első lépést tudtuk megtenni azzal, hogy az új esetek meredek és exponenciálisan növekedő ütemét megállítottuk, de a számok továbbra is nagyon nagyon magasak." – mondta egy kormányszóvivő.

A koronavírus járványban elhunyt a szerb Ortodox Egyház vezetője pénteken. A jelentős politikai befolyással is bíró 90 éves pátriarcha halálhírét a szerb elnök jelentette be.

Hosszú sorokban álltak az autók a Los Angeles-i Dodgers stadionnál, ahol ingyenes tesztelést biztosítanak a lakosoknak. Kalifornia legnagyobb részén este 10 órától hajnali 5-ig kijárási tilalom lesz egy hónapig.

Az amerikai járványügyi hivatal arra kérte az ország lakosságát, hogy a november 26.-án esedékes hálaadás ünnepén, amikor általában sokat meglátogatják a rokonságot, ezúttal a koronavírus-járvány miatt maradjanak otthon.

Jó hírekkel szolgált viszont a koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatban az amerikai alelnök. Mike Pence szerint a tavasszal indított Rendkívüli Sebesség Műveletnek köszönhetően az engedélyezésük után 24 órán belül el tudják kezdeni a lakosság beoltását.

"Az, hogy az egyik cég már pénteken benyújtja az első vakcina vészhelyzeti alkalmazásra vonatkozó engedélyezési kérelmét azt mutatja, hogy gyakorlatilag pár hétre vagyunk attól, hogy elérhetővé váljon a vakcina." – mondta Mike Pence.

Már mintegy egymillió embert oltottak be a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával Kína sürgősségi programjának keretében.

Kína júliusban indította el a programot, amelyben a hazai fejlesztésű, kísérleti vakcinák közül hármat alkalmaznak a fertőzés veszélyének különösen kitett emberek körében.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink