Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-13 16:55:00

Aranyláz Törökországban: bankszámlák helyett nemesfémben tartanák megtakarításaikat az emberek

Igazi aranyláz tört ki Törökországban, miután a koronavírus okozta válság tovább gyengítette a helyi gazdaságot, és a török líra egyre értéktelenebbé válik mind a dollárral mind pedig az euróval szemben. Az emberek a bankszámlák helyett most inkább aranyban szeretnék tartani a megtakarításaikat, ami nem várt forgalomhoz vezetett például az isztambuli Nagy Bazár ékszerészeinél.

Isztambul híres Nagy Bazárjában most az arany iránt a legnagyobb a kereslet. Az aranyárusok egy kiváltságos csoporthoz tartoznak: a járvány kitörése óta nemhogy visszaesett volna a bevételük, de még nőtt is. Egyre több vásárló keresi fel ezeket az üzleteket.

Mustafa Karlıova 30 éve ékszerész, de azt mondja, sosem volt annyi munkája, mint az elmúlt hónapokban.

"Reggel már nyitás előtt sorban állnak a vásárlók az ajtó előtt. Valóságos aranyláz tört ki az emberek között, és ez a járvány miatt van így. Sokan teszik fel ugyanis kérdést maguknak, hogy vajon merre tart most a világ, és egyáltalán ér-e majd valamit a pénzünk a válság a végén?" - mondta.

"Ez mindig is így volt: válság idején sokan inkább aranyba menekítik a pénzüket, minthogy bankszámlákon tartsák. Törökországban pedig már jó ideje gazdasági krízis van" - véli Julia Hahn, a Deutsche Welle tudósítója.

A válság mélységét különösen a devizaárfolyam változásai mutatják. A török líra már a koronavírus előtt is gyenge volt, de a világjárvány tovább gyengítette mind a dollárral mind pedig az euróval szemben.

Ezzel egyidőben az arany ára viszont emelkedésnek indult az év eleje óta. A vásárlókat azonban az egyre magasabb ár sem tántorítja el. Legyen az ékszer, rúd vagy érme, ha aranyból van, megveszik.

Szakértők szerint a törökök mintegy 280 milliárd eurót tartanak otthon aranyban, vagyis az ország éves GDP-jének csaknem 40 százalékát. Ez pedig jelentős probléma a török gazdaság számára, mondja Ozan Sakar, pénzügyi elemző.

"Amikor az emberek aranyat vásárolnak, valójában megtakarítanak. A megtakarítások célja az lenne, hogy a reálgazdág használja fel, vagyis beruházásokra fordítsák. Az otthon, aranyban, 'párna alatt' tartott pénz azonban nem ilyen. És ez kifejezetten káros a gazdaság számára" - mondta Ozan Şakar pénzügyi elemző.

Az emberek azonban annyiszor csalódtak a magas infláció, a gyenge török líra vagy a járvány okozta bizonytalanságok miatt, hogy már elveszítették a bizalmukat a gazdaságban.

Így a török „aranyláz” valószínűleg még eltart egy darabig.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink