Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-13 05:35:00

Többen meghaltak és eltűntek, sokan a háztetőn várják a segítséget - tájfun okozott áradást a Fülöp-szigeteken

Évek óta nem látott áradást okozott a Vamco tájfun a Fülöp-szigeteken. Legkevesebb heten meghaltak, többen eltűntek. Csaknem 200 ezer embert evakuáltak, a víz több tízezer lakóházat árasztott el. A vihar 155 kilométer/órás szélerősséggel csapott le, de már elhagyta a szigetországot és Vietnam felé tart. Közben Floridában az Eta nevű hurrikán okozott áradásokat, de jelentősebb károkról nincs információ.

Derékmagasságig ér a víz Manilában, a lakosok háztetőkön várják az érkező segítséget. Több tízezer otthon került víz alá, az áram pedig mintegy hárommillió háztartásban ment el. Sokan értéktárgyaikat, mások pedig a háziállataikat próbálták menteni. 

"Még mindig vannak bent rekedt emberek, de sokan jöttek segíteni, mint például a parti őrség, a Vöröskereszt és számos önkéntes" - mondta a tengeri rendőrség ezredese. 


Idén ez volt a 21., az utóbbi két hónapban pedig a 8. tájfun, amely lesújtott a szigetekre, százezreket kellett evakuálni. A vihar nyomán keletkezett földcsuszamlások utakat zártak el, néhol térdig ér a sár.

"Már a kezdetektől fogva több kormányzati ügynökséget mozgósítottunk. Biztosítom önöket, hogy az emberek biztonsága az első, mindent megteszünk, hogy menedékhely, pénzügyi támogatás és tanácsadás formájában segítséget nyújtsunk, senkit nem hagyunk hátra" – mondta a fülöp-szigeteki elnök

Közben Floridában az Eta nevű hurrikán tombol. A trópusi esőzésekkel járó viharos szél több mint 100 kilométer/órás sebességgel söpört végig a partvidékeken, mielőtt lecsendesedett. Az utcákat elöntötte a víz, több helyen elment az áramszolgáltatás. Az előrejelzések szerint a vihar a Mexikói-öböl felé veszi az irányt.

A Fülöp-Szigeteken tájfun, Floridában hurrikán csapott le

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink