Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-10 17:01:00

Felfüggesztették az egyik kínai oltóanyag klinikai tesztelését Brazíliában

Egy "súlyos incidens" miatt felfüggesztették a Sinovac Biotech kínai oltóanyaggyártó CoronaVac nevű, koronavírus elleni készítményének klinikai tesztelését Brazíliában - közölte az ország egészségügyi hatósága (Anvisa) kedden.

A bejelentést meglepetéssel fogadták az egyelőre még csak kísérleti stádiumban lévő vakcina gyártásában érintett felek, a Sinovac és a Butantan brazil orvosi kutatóintézet.

Utóbbi sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a sajtóból kellett értesülnie a döntésről, az Anvisa nem tájékoztatta őket közvetlenül, ahogyan az egyébként szokás ilyen esetekben.

A Butantant vezető Dimas Covas különösnek nevezte a lépést, ugyanis - mint közölte - bár egy önkéntes valóban életét vesztette, ennek nincsen semmi köze szerinte az oltóanyaghoz. "Több mint tízezer önkéntes vesz részt a kísérletben jelenleg" - mondta.

Jair Bolsonaro brazil elnök "személyes győzelmének" minősítette a klinikai tesztelés felfüggesztéséről szóló határozatot.

"Halál, érvénytelenség, rendellenesség. Ez a vakcina, amelyet Doria rá akart kényszeríteni egész Sao Paulóra" - írta Facebook-bejegyzésében az államfő az ellenlábasának számító Joao Doriára, Sao Paulo állam kormányzójára utalva.

A koronavírus rohamosan terjed Dél-Amerika legnagyobb és - 210 millió lakossal - legnépesebb országában. A járvány kitörése óta már mintegy 5,6 millió az igazolt fertőzöttek és 162 628 a halálos áldozatok száma. A fertőzöttek számát tekintve csak az Egyesült Államok és India előzi meg Brazíliát.

Átlépte az 50 milliót a világon regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink