Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-03 21:22:00

Malawi első afrikai országként nagykövetséget nyit Jeruzsálemben

Az izraeli és a malawi külügyminiszter kedden bejelentette, hogy Malawi első afrikai országként nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

A két ország 1964 óta diplomáciai kapcsolatban áll egymással, de nem tartanak fenn nagykövetséget a másik ország területén. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter a malawi hivatali kollégájával, Eisenhower Mkakával közös sajtótájékoztatóján elmondta:

várakozással tekint a nagykövetség megnyitására, és biztos abban, hogy további afrikai vezetők fogják követni ezt a döntést. Mkaka a két ország közti növekvő partnerségről és együttműködésről beszélt.

A nagykövetség megnyitása Jeruzsálemben azért ellentmondásos, mert a város státuszát elvileg az Izrael és palesztinok közötti jövőbeni béketárgyalásokon határoznák meg. Izrael szerint az egész város "örökös fővárosa", miközben a palesztinok Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának.

Az Egyesült Államok 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és 2018-ban odaköltöztette nagykövetségét. Azóta több ország is bejelentette erre irányuló szándékát.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink