Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-02 23:07:00

Osztrák belügyminiszter: feltehetőleg terrorcselekmény történt Bécs belvárosában

Feltehetőleg terrortámadás történt Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében hétfő este.

Osztrák belügyminiszter: feltehetőleg terrorcselekmény történt Bécs belvárosában
Fotó: Reuters

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva először azt közölte, hogy lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek. Az APA osztrák hírügynökség később azt jelentette, hogy egy feltételezett támadó és egy gyalogos vesztette életét.

A belügyminiszter szerint több elkövető lehetett. Felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban. "Ha egy éjszakai szórakozóhelyen vannak, maradjanak annak belső helyiségeiben" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan. Az állítólagos túszejtéssel kapcsolatos híreket nem erősítette meg.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette.

A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert - valószínűleg egy rendőrt - találat ért.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van - írja az MTI. Egy tettest elfogtak, több feltételezett társa után hajtóvadászat indult.

Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a támadók legalább hat helyszínen sebesítettek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában.

Az incidens este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek az imaházban. Az ausztriai zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, mivel azok akkor már zárva voltak. A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével.

Megrázó videó a támadásról - csak erős idegzetűeknek!

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink