Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-28 07:04:00

Döbbenetes számok: évente több tízezer emberrablás történhet az Európai Unióban

Az Europol egyik vezetője hat kelet-európai országot, közöttük Magyarországot nevezte meg, ahonnan a leggyakrabban rabolnak el nőket, akiket prostitúcióra kényszerítenek Nyugat-Európában.

Az európai emberkereskedelemmel kapcsolatban tartott együttes meghallgatást két európai parlamenti szakbizottság, az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi, valamint a nőügyi bizottság. A meghallgatáson kiderült, hogy bár az emberkereskedelem áldozatainak számát igen nehéz pontosan meghatározni, a bizonyított, rendőrségi vizsgálattal alátámasztott emberrablások száma évente 10-12 ezer. Ugyanakkor a valószínűsíthető adat nagyságrendekkel több, körülbelül 250 ezerre tehető - írja a hvg.hu.

A felkért előadók uniós és civil szervezetek vezetői, képviselői voltak, akik kivétel nélkül nagyon sötét képet festettek a portál szerint.

Soraya Rodriguez, szociáldemokrata európai parlamenti képviselő elmondta, hogy az áldozatok 90 százaléka nő vagy fiatal lány, akikkel szemben elsősorban szexuális kizsákmányolást követnek el, magyarul prostitúcióra kényszerítik őket. A képviselő szerint három tényező okozza, hogy az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt: a büntetés hiánya, a gazdasági nyereség és az áldozatok sebezhetősége. Hozzátette: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kereslet motiválja a bűnözőket.

Ilias Chatzis, az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldöző Hivatala embercsempész-egységének vezetője arról beszélt, hogy már 15 éve gyűjtenek adatokat ezen a területen világszerte.

Ezek alapján minden ötödik áldozat gyerek, akiket koldulásra kényszerítenek, gyerekkatonaként adnak el, vagy pedig szexuálisan kizsálmányolják, eladják a szerveket különböző kartelek révén, abortuszt hajtanak végre rajtuk, vagy rabszolgamunkát végeztetnek velük gazdag emberek háztatásában.

Chatzis kijelentette, hogy húsz éve létezik az ENSZ emberkereskedelemmel kapcsolatos nemzetközi egyezménye, de az abban foglaltakat sok állam nem hajtja végre.

Jari Liukku, az uniós nyomozó szerv, az Europol egyik vezetője felhívta a figyelmet, hogy az emberrablások áldozatainak 70 százaléka uniós állampolgár. Hat kelet-európai országot, közöttük Magyarországot nevezte meg, ahonnan a leggyakrabban rabolnak el nőket, akiket prostitúcióra kényszerítenek Nyugat-Európában. 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink