Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-27 11:34:00

Miért fontos Amy Coney Barrett kinevezése?

Többek között Trump adóügyeiről, és a jövő héten esedékes amerikai elnökválasztást meghatározó kérdéseiben is döntést hoz a Legfelsőbb Bíróság. A testületben Amy Coney Barrett kinevezésével kétharmados többségbe kerültek a konzervatívok.

Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét hétfőn az esti órákban, a bíró le is tette a hivatali esküjét. Amy Barrett a harmadik konzervatív alkotmánybíró - Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh után -, akit Donald Trump jelölt, és akit a szenátus meg is szavazott. A demokrata párti politikusok közül sokan már hétfőn este reagáltak a szavazásra és az azt követő eskütételre. Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje a szavazás után erősen bírálta a döntést. Harris törvénytelennek minősítette az alkotmánybíró megválasztásának egész folyamatát.

Az új alkotmánybíró az eskütételkor ismételten ígéretet tett arra, hogy személyes meggyőződését nem érvényesíti bírói gyakorlatában. Ha nem így cselekedne, akkor "nem tenne eleget hivatali feladatának" - szögezte le. Kifejtette, hogy független lesz az elnöktől, aki jelölte, és a republikánus szenátoroktól, akik megszavazták őt. "Munkámat félelem és részrehajlás nélkül fogom végezni" - jelentette ki.

fotó: reutersFotó: Reuters

Miért fontos a kinevezés?

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság az amerikai politika és társadalom életét befolyásoló irányadó döntéseket hoz. A bíróság a szövetségi igazságszolgáltatási rendszer része, de határozataiban felülbírálhatja az egyes államok bíróságainak döntéseit is.
A bírák kinevezése élethosszig tart, őket csak akkor lehet eltávolítani a tisztségükből, ha valamilyen bűncselekményt vagy kihágást követnek el, akkor is csak kongresszusi eljárással. A bírákat tiszteletdíj illeti meg, ezt a hivatali idejük alatt nem lehet csökkenteni.

Amy Coney Barrett már kedden munkába áll. Megválasztásával a kilenctagú alkotmánybíróságban 6:3 arányban többségben lesznek a konzervatív bírák.

Milyen ügyekben döntenek?

A CNN a felsorolást elsőként Trump adóügyeivel kezdi: a testület korábban 7:2 arányban elutasította több demokrata párti képviselőházi bizottság közös beadványát, amelyben azt kérték, hogy a törvényhozók hozzáférhessenek Trump korábbi üzleti ügyeinek dokumentumaihoz és adóbevallásához. A bírák ezt elutasították, de azt lehetővé tették, hogy egy alsóbb fokú bíróság ismét tárgyalni kezdje az ügyet. 

A pennsylvaniai testület döntése értelmében érvényesnek kell tekinteni azokat a levélszavazatokat is, amelyek a választás napját követő három napban érkeznek meg, még úgy is, ha hiányzik róluk az a postai bélyegző, ami hitelesíteni azt, hogy a levelet november 3-án vagy előtte adták postára. A republikánusok azt kérték, ne tekintsék ezeket a szavazatokat érvényesnek. A Legfelsőbb Bíróság az ügyben nem tudott döntést hozni, 4:4 arányban szavaztak, John Roberts főbíró pedig a liberálisok mellé állt. Ahhoz, hogy a republikánusok kérése teljesüljön, öt voksra van szükségük, ezért Barrett szavazata kifejezetten fontos lesz az ügyben.

Az észak-karolinai republikánusok is a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, azt kérve, hogy ne engedjék a bírák a szavazatszámlálás kilencnapos meghosszabbítását, ha a voksok időben megérkeznek, és állítsák vissza a törvényhozás által tavaly június megállapított háromnapos hosszabbítást.

A wisconsini demokraták azt kérik a testülettől, hogy engedélyezzék a szavazatszámlálások hat nappal való meghosszabbítását. A szövetségi fellebbviteli bíróság a hónap elején a republikánusok mellett döntött, és úgy ítélte meg, hogy a szavazólapokat csak akkor lehet megszámolni, ha azokat a választások napjáig megkapják. Ezzel az 5:3-as Legfelsőbb Bíróság egyetértett.

A CNN megjegyzi azt is, hogy az abortuszt támogatók között kérdés, hogy a konzervatív Barrett kinevezése az abortusz legalizálását kimondó, 1973-as Roe kontra Wade döntés végét jelenti-e. A bírák pénteken mérlegelik, tárgyalnak-e olyan ügyet, amely közvetlenül megkérdőjelezheti a döntést.

De korábban a testület a Trump-kormányzat egyik migrációs korlátozó intézkedését is jóváhagyta. A kormányrendelet értelmében azok a menedékkérők, akik egy úgynevezett biztonságos országon keresztül érkeznek az Egyesült Államok határaihoz, nem jogosultak menedékkérelem benyújtására. A korlátozó intézkedés elsősorban a közép-amerikai államokból érkezőket sújtja. A legfelsőbb bírósági döntés törvényesnek és jogszerűnek nyilvánította a kormányzati rendeletet.

A Trump-Biden elnökjelölti vita Nashvilleből - 1. rész

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink