Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-26 21:09:00

Az örmények készek kompromisszumokra, de nem adják fel Karabahot

Örményország kész engedményekre a hegyi-karabahi konfliktus rendezése érdekében, de Baku nem engedményeket, hanem Karabah kapitulációját várja - jelentette ki hétfőn Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a Facebook-oldalán közvetített élő megszólalásában.

"Szeretném, ha mindannyian világosan látnánk, Azerbajdzsán nem kompromisszumot akar kötni a kérdés megoldása érdekében, hanem Karabah kapitulációját akarja. Mi készek vagyunk kölcsönös engedményekre, akár számunkra fájdalmasakra is, de az örmény nép soha nem lesz hajlandó megadni magát. A harmadik kísérlet a tűzszünet megőrzésére kudarcot vallott" - jelentette ki.

Hétfő reggel az örmény védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Baku megszegte a fegyvernyugvást, megjegyezve, hogy az azeri erők a karabahi védelmi erők állásait lőtték a két felet elválasztó frontvonal északkeleti részén. Pasinján szerint az Arcahi (Karabahi) Védelmi Erők önmérsékletet tanúsítottak, de Azerbajdzsán magatartása miatt nem sikerült fenntartani a tűzszünetet.

"Szeretném elmondani, hogy éjfél után telefonbeszélgetést folytattam Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, és egyenesen megmondtam neki, hogy míg számukra ez az első fegyverszüneti megállapodás, számunkra már a harmadik, és azt mondhatom, hogy minden valószínűség szerint ezt sem fogják betartani. Azerbajdzsán majd azt fogja mondani, hogy a tűzszünetet az örmény fél sértette meg" - mondta az örmény miniszterelnök.

Azerbajdzsán és Örményország az Egyesült Államok közvetítésével vasárnap este újabb humanitárius tűzszünetről állapodott meg, amely közép-európai idő szerint hétfőn 6 órakor lépett életbe. Hegyi-Karabahban a helyzet szeptember 27-én éleződött ki. Korábban a felek már kétszer tűzszünetről állapodtak meg, de a harcok továbbra is folytatódtak.

Egy napig sem tartott a tűzszünet Hegyi-Karabahban

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink