Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-24 06:10:00

Csaknem ötezren halhattak már meg a Hegyi-Karabahban zajló harcok során

Csaknem ötezer halálos áldozata lehet már a Hegyi-Karabahban zajló katonai konfliktusnak, az orosz elnök szerint. Törökország szerint Oroszország mellett neki is joga van részt venni a béketárgyalásokon. A török fél támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt.

Az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt az azeri külügyminiszter az Azerbajdzsán és a Hegyi-Karabahban élő örmények között zajló konfliktus békés megoldásáról Wahsingtonban.

Előző nap az örmény elnök Emmanuel Macron francia elnökkel és európai vezetőkkel egyeztetett, hogy az Unió és a NATO segítségét kérje a konfliktus rendezésében.

Csaknem 5 ezer áldozata lehet az azeri-örmény konfliktusnak

 

Hegyi-Karabahban az egyeztetések előtt tovább folytatódtak a már több mint három hete zajló harcok. A terület ugyan hivatalosan Azerbajdzsán része, azonban többségében örmények lakják, aki a kilencvenes években egyoldalúan kikiáltották függetlenségüket.

"Mindkét oldalon nagyon sok áldozat van, a mi adataink szerint több mint kétezer körül lehet ez a szám, ami azt mutatja, hogy a konfliktus áldozatainak száma összesítve megközelíti az ötezret" – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy telefonon folyamatosan kapcsolatban áll mindkét ország elnökével.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulban úgy nyilatkozott, hogy Törökországnak legalább annyira joga van részt venni az azeri és az örmény erők közötti hegyi-karabahi konfliktus rendezési folyamatában, mint Oroszországnak.

"Azerbajdzsánnak jogában áll török segítséget kérni, ha Örményország az oroszok segítségét kéri. Ezért Törökországnak ott kell lennie Oroszország mellett a határvédelmi és béketárgyalásokon" – mondta az elnök.

A török védelmi miniszter szintén azt hangsúlyozta, hogy készek katonai segítséget küldeni a szövetségesüknek.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink