Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-23 05:48:00

“A nők annyit hazudnak, amennyit akarnak” - világszerte kiakadtak a japán politikusnő kijelentésén

Hatalmas felháborodást váltott ki a közösségi médiában egy japán politikusnő, Mio Sugita költségvetési vita közben tett kijelentése, miszerint a nők egy része hazudik a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban.

“A nők annyit hazudnak, amennyit akarnak” - világszerte kiakadtak a japán politikusnő kijelentésén

“A nők annyit hazudnak amennyit akarnak” - hangzott el az óriási vitát kiváltó mondat Mio Sugita szájából a kormánypárt parlamenti ülésén, melynek tárgya a nemi egyenlőség előmozdításának támogatása volt a 2021-es költségvetés kapcsán.

mio sugitaMio Sugita

Sugita később bocsánatot kért a hónap elején tett kijelentéséért, mondván, hogy nem a szexuális erőszakot túlélő nőknek szánta őket, és nem arra is akart utalni, hogy csak a nők hazudnak - írta a CNN. 

Szakértők értékelése szerint Sugita bocsánatkérése téves és nem a tényleges tárgyról szól, megjegyzései pedig károsak - főleg egy olyan országban, ahol nagyon kevés a női politikusok száma.

Férfiaknak lejt a pálya?

Világszinten a politika továbbra is az egyik leginkább férfiak uralta szféra a társadalomban. A Parlamentközi Unió (amely a nemzeti parlamentek globális szervezete) szerint az összes nemzeti parlamenti képviselőknek csupán 25 százalékát teszik ki a nők jelenleg.

Japánban a 465 alsóházi törvényhozóból csak 46 nő - ez kevesebb, mint 10 százalék, szemben a globális 25 százalékos és Ázsiában jellemző 20 százalékos átlaggal.
Tomomi Inada, Shinzo Abe volt miniszterelnök kormányában dolgozott védelmi miniszterként. Inada 2017-ben mondott le, ezelőtt viszont hivatalos keretek között elmondta, hogy a kisebbségi pozícióból való politizálás- ilyennek ítélte meg a női szerepet is- komoly sztereotípiákat von maga után.

Chizuko Ueno, szociológus és a Női Akció Hálózat főigazgatója szerint a nők egy része folyamatosan érzik a nyomást a politikai életben, ezt pedig úgy próbálják túlélni, hogy férfi társaik véleményének akarnak megfelelni. . "Sötétebben, agresszívabban politizálnak, mint férfi kollégáik" - tette hozzá.

Harc az elvárásokkal szemben

A CNN beszámolója szerint a múltban Japánban azok a nők, akik szembeszálltak az elvárásokkal és szorgalmazták a nemek közötti egyenlőséget, hátrányos helyzetbe kerültek.

Példaként hozták fel Yuka Ogata esetét, akit amiatt ért hátrány, mert megpróbálta kisbabáját az önkormányzati tanács ülésére bevinni. Az egyik tanácsos kiabált vele, míg mások azt mondták, hogy nem maradhat, és azonnal el kell hagynia a szobát. Ogata ezzel az akcióval azt szerette volna megmutatni, milyen nehéz a nők számára megtalálni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt.

Az utóbbi években azonban az olyan kampányok, mint a #MeToo és a #KuToo -japán mozgalom, amelyek során a nők magas sarkú cipő viselése ellen emelték fel a hangjukat- Japánban a nemek közötti egyenlőtlenség kérdését is reflektorfénybe állította.

Inada szerint Japánban az emberek azt gondolják, hogy egy erős nő képes egyedül felmászni a politikai ranglétrán, de ez egy mítosz. "Soha nem fogjuk tudni megváltoztatni a rendszert, ha ragaszkodunk ehhez a mentalitáshoz" - jelentette ki.

Ennek kapcsán felmerült a nemi kvóta alkalmazása a választások során: az Institute for Democracy and Electoral Assistance nemzetközi szervezet adatai alapján 127 országban alkalmaznak nemi kvótát nők politikai képviseletének növelésére.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink