Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-22 05:21:00

Drámaian romlik a járványhelyzet Európában: újabb szigorítások jönnek

Drámaian romlik a járványhelyzet az európai országokban, ezért többfelé újabb szigorításokat vezetnek be. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobbak a gazdasági gondok is. A lengyel GDP akár 10 százalékkal is visszaeshet idén, Franciaországban 840 ezer ember veszítheti el a munkáját, a brit államadóssági ráta pedig 60 éve nem tapasztalt szintre ugrott.


Egyre több országban drámaian romlik a gadasági helyzet

 

Lengyelország

Három hét alatt duplájára nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma Lengyelországban, ezért újabb korlátozások bevezetését fontolgatja a varsói kormány.

"Tegyük félre a vírustagadók csoportját, de azokét is, akik teljesen le akarják állítani a gazdaságot. Válasszuk a középutat, az a legbiztonságosabb" – mondta a kormányfő a lengyel parlament válságülésén.Lengyelországban - ahol az elmúlt napon minden eddiginél több, 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak - a szakértők szerint a gazdaság a kormány által vártnál kétszer nagyobb mértékben, akár tíz százalékkal is zsugorodhat, és jövőre is 2-3 százalékos visszaesés várható.

Horvátország


Javában tart az olívaszüret Horvátországban, az idegenforgalom viszont idén a járvány miatt jelentősen visszaesett, ezért a zágrábi kormány a munkahelyek megőrzését célzó gazdaságélénkítő csomagot állít össze 17 milliárd forint értékben. A kormány támogatja a rövidített munkaidőt a turizmusban, a vendéglátóiparban, a kultúrában.

Franciaország

Franciaországban egyre több megyében lesz érvényes a vörös riasztási fokozat, vagyis kijárási tilalmat fognak bevezetni. "
Benyújtunk egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amelynek célja, hogy az egészségügyi vészhelyzetet 2021. február 16-ig meghosszabbítsuk" – jelentette be a francia kormányszóvivő. Franciaországban az előrejelzések szerint év végéig kilenc százalékkal eshet vissza a gazdaság, 840 ezer ember veszíti el az állását, amivel a munkanélküliség tíz százalék közelébe ugrik fel. Egyesült királyság

Anglia északi részén is egyre több település kerül egészségügyi zárlat alá. A brit kormány saját hatáskörben rendelte el a legmagasabb koronavírus-készültségi szintet Manchesterben, miután a helyi vezetés ehhez nem akart hozzájárulni.

"
Azt kell tennünk, amit a kormány mond, a második lezárás az egészségünket szolgálja. Ha túléljük, akkor együtt kilábalunk a gazdasági válságból is" – vélekedett egy manchesteri lakos. A járvány miatt a brit államadósság hatvan éve nem mért szintre emelkedett, és már a GDP több mint 103 százalékára rúg. Több mint 23 millió fontos veszteséggel zárta az elmúlt pénzügyi évet a nagy múltú Manchester United is. A húszszoros angol bajnoknak azonban kevesebbet kellett költenie is például azzal, hogy a csapat a három hónapos leállás alatt nem utazott sehová.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink