Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-16 17:50:00

EU-csúcs: "járvány leküzdéséhez a legmagasabb szintű együttműködésre van szükség"

A váratlan és komoly hatásokkal járó koronavírus-járvány leküzdéséhez a lehető legmagasabb szintű együttműködésre van szükség az Európai Unió tagországai között - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását követően pénteken.

Michel sajtóértekezletén kiemelte, a következő hónap járványügyi eredményei, illetve az arra adott összehangolt válaszok jelentős hatással lesznek a hosszú távú következményekre. Elmonda, a tagországi vezetők zárónyilatkozatukban elítélték Ankara újabb "egyoldalú és provokatív" fellépéseit a Földközi-tenger keleti medencéjében és a török vezetést intézkedései visszavonására, a feszültség enyhítésére szólították fel. Fehéroroszországgal kapcsolatban, a vezetők szolidaritásukat fejezeték ki Litvániával és Lengyelországgal, valamint továbbra is elítélték a tüntetők ellen alkalmazott hatósági erőszakot.

A csúcstalálkozó résztvevői felszólították Oroszországot, hogy folytassa tárgyalásait Ausztráliával és Hollandiával az MH17-es lajstromszámú maláj utasszállító gép 2014-ben történt lelövése kapcsán.

Azt közölte, hogy a tagországok az afrikai országok egészségügyi rendszereinek támogatása mellett érveltek a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel összefüggésben. Beszélt arról is, hogy noha elkötelezték magukat, hogy meghaladják üvegházhatású gázok esetében kitűzött, az 1990-es referenciaértékhez viszonyított 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célt. Azonban továbbra is megosztottak abban, hogy miként és hány százalékkal csökkentsék az kibocsátását a 2030-as határidőig. A tagállamok a kérdésre következő, decemberben esedékes csúcsértekezletükön térnek vissza - közölte Michel.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén kijelentette, a koronavírus-járvány minden uniós tagállamot érintő rohamos terjedése miatt gyors előrelépésre van szükség a nyár elején elfogadott, a járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügy alap végrehajtásában.

Merkel arról is beszélt, hogy az Európai Parlamenttel (EP) folytatott költségvetési tárgyalások "összetettek", de "van mozgástér az EP kívánságainak figyelembevételéhez" anélkül, hogy a tagországi vezetők júliusi megállapodását elvetnék. Szavai szerint nincs lehetőség egyhangú döntést hozni a helyreállítási alapról, ha nem tudható, miként alakulnak az uniós hétéves költségvetésének számai. Az elfogadásban még a jogállamiság feltételek intézkedéscsomagja is szerepet játszik - tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök a találkozót követően kijelentette, a Londonnal folytatott kereskedelmi kapcsolatok kialakításáról folytatott tárgyalásokon a halászati jogok kérdése nem áldozható fel, a francia halászok ugyanis tudják, hogy helyzetük nem lesz ugyanolyan a január elsejével kezdődő határidő után.

Kiemelte, az Európai Unió vezetői között teljes az egyetértés a jövőbeli kapcsolatokról kezdődött tárgyalások részleteit illetően. Arra kérték Michel Barnier uniós főtárgyalót, hogy továbbra is az uniós érdekeket szem előtt tartva folytassa a tárgyalásokat Nagy-Britanniával a rendelkezésre álló határidőig. Aláhúzta, az uniónak ki kell állnia néhány sarkalatos terület mellett, ilyen az egységes piac védelme vagy a halászati kérdések.

Macron az unió hosszú távú költségvetést illetően azt mondta, tiszteli az Európai Parlamentet, azonban "nyomós indokok" vannak a kompromisszumra. Szavai szerint az uniós vezetők "történelmi megállapodása" a költségvetésről és a helyreállítási alapról mindig javítható, de ha annak javítása törékenyebbé teszi a feltételeket, akkor "az irány nem jó, sokat kockáztatunk". A költségvetés elfogadása szükséges. Egyes tagországoknak nagy szükségük van a helyreállítási alap finanszírozására - tette hozzá a francia elnök.

A kétnapos uniós csúcstalálkozó témái között szerepelt a koronavírus-járványra adható tagállami intézkedések uniós összehangolása, a klímavédelem kérdése, az afrikai országokkal ápolt kapcsolatok, illetve aktuális külpolitikai ügyek áttekintése.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink