Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-09 05:10:00

Folytatódnak a harcok Hegyi-Karabahban: már több mint 300 ember halt meg

A nemzetközi közösség békefelhívásai ellenére is folytatódnak a harcok Hegyi-Karabahban. A vitatott hovatartozású enklávéban a felek egymást gyanúsítják azzal, hogy civileket vesznek célba. Örményország szerint az azeri hadsereg egy történelmi székesegyházat bombázott, míg Baku azt állítja, hogy az örmények azeri falvakra lőnek. A másfél hete fellángolt harcokban már több mint 300 ember halt meg.

Halmokban áll a törmelék ebben a hegyi-karabahi székesegyházban, ahol ismét kiújultak a harcok az azeri és az örmény erők között. A helyi lakosok egy közeli épület pincéjébe menekültek. A szakadár állam fővárosában pedig több örmény ebbe a templomba rohant a bombázások elől. A jereváni kormány szerint az azeriek már a civileket sem kímélik.

"Tizenegyedik napja vagyunk a pincében. A kormány élelmet küld nekünk, áram nincs, de van elég gyertyánk és vizünk. Ami hiányzik, hogy nem tudjuk, mi folyik odakint" – mondta egy helyi lakos.

Baku viszont az örményeket vádolja azzal, hogy a polgárokra lő, és azt állítja, hogy az ellenséges erők egy Grúziába szállító olajvezetéket akartak megsemmisíteni.

"Egy lövedék megsebesítette a karomat és az állataimat is. Otthon vagyunk a nőkkel, gyerekekkel és nem menekülünk el. Miért hagynánk el a saját földjeinket?" – mondja egy azeri férfi.

A vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban szeptember 27-én robbantak ki újra a harcok, majd Azerbajdzsánban és Örményországban is rendkívüli állapotot vezettek be.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország Genfben tanácskoznak arról, hogyan lehetne elkerülni a szélesebb körű háborút a Dél-Kaukázusban. A harcok nemzetközi aggodalmat vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a térség proxyháborúvá fajulhat az Azerbajdzsánt támogató Törökország és az Örményországgal védelmi paktumot kötő Oroszország között.

Nemzeti közvetítéssel próbálják lezárni a harcokat Hegyi-Karabahban

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink