Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-07 17:45:00

Koronavírus: Brüsszelben bezárnak a kávézók és bárok, Berlusconi felépült, Izraelben a politikusok nem tartják be a korlátozó intézkedések

A koronavírus-járvány második hulláma világszerte tombol, a Johns Hopkins Egyetem reggeli adatai alapján eddig 35 733 340 ember fertőződött meg, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta az 1 millió főt. Brüsszelben jelentős szigorításokat vezetnek be, Olaszországban kötelező lesz kültéren maszkot hordani.

Brüsszelben bezárnak a kávézók és a bárok 

A 11,5 millió lakosú Belgiumban az utolsó pár napban 2300 volt fertőzések napi átlagos száma, 48 százalékkal több, mint a megelőző hasonló időszakban. A százezer lakosra jutó fertőzések száma az országban közel 215-re emelkedett. A legtöbb esetet Brüsszelben regisztrálták, továbbá Liége és Namur tartományokban is magas az új fertőzöttek aránya.

Alexander de Croo kormányfő keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járványügyi helyzet nagyon aggasztó, a vírus terjedése egyre gyorsabb. Frank Vanderbroucke egészségügyi miniszter hozzátette: a szigorításokkal azt akarják elérni, hogy ne kelljen újra iskolákat bezárni, és az időseket elszigetelni.

A csütörtök reggel 7-től érvénybe lépő intézkedések értelmében Brüsszelben egy hónapra bezárnak a kávézók és bárok, valamint a rendezvényközpontok is. Nyilvános helyen pedig tilos lesz alkoholt fogyasztani - írja a Guardian.

A belga miniszterelnök által kiadott sajtóközleményben az áll, hogy amennyiben a lakosság nem tartja be az előírásokat, akkor még szigorúbb intézkedéseket fog a kormány bevezetni, ami további gazdasági károkat okoz, és negatív hatással lesz a társadalmi életre is.

Berlusconi sikeresen legyőzte a koronavírust

Pár hete érkezett a hír, miszerint a korábbi olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi is elkapta a koronavírust. A Reuters híradása szerint a 84 éves politikust szeptember első felében kétoldalú tüdőgyulladással kezelték a San Raffaele milánói kórházban, majd onnan házi karanténba került. Egy negatív tesztje már van, viszont a karantén alóli felszabadításhoz Olaszországban is két negatív tesztre van szükség, ennek eredményét még várják.

A volt miniszterelnökhöz közeli források szerint a szardíniai nyaralása során kaphatta el Berlusconi a vírust. A felépülése elhúzódása miatt nem fog részt venni a legfiatalabb fia esküvői szertartásán.

Olaszországban kötelező lesz a kültéri maszkhasználat

A koronavírus elleni védekezés eszközeként kötelezővé teszik a kültéri maszkhasználatot Olaszország egész területén, valamint meghosszabbították a január 31-én kihirdetett veszélyhelyzetet.

Az elmúlt 2 hónapban Olaszországban az új fertőzöttek számát illetően ismét emelkedés volt megfigyelhető, bár az új esetek száma elmarad Spanyolországtól, Franciaországtól vagy akár Nagy-Britanniától - írja a Guardian

Izraelben csökkent a járvány hevessége, a politikusokba vetett közbizalom viszont megingott

Tovább csökkent a koronavírus-járvány hevessége Izraelben, de még mindig több mint négyezer új fertőzöttet találtak kedden, és egy héttel meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet szerdán.

A helyi médiában elsősorban a jelentős köztisztviselők és a politikusok szabálysértéseit taglalják, ugyanis sorra derült ki róluk az utóbbi napokban, hogy megszegték a gyakran általuk megszavazott szigorú szabályokat. Nadav Argamanról, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetőjéről is megírták, hogy vendégül látta rokonait a sátoros ünnepen otthonában, noha idén ez szigorúan tilos.

Roni Gamzú koronavírus-ügyi kormánybiztos szerint a kormányzat emberei és a politikusok sorozatos lebukása jelentősen aláásta a lakosság bizalmát vezetőikkel, valamint a szabályok betartásának fontosságával szemben.

Abból is botrány lett, hogy a miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu a sátoros ünnep alkalmából otthonában fogadta fodrászát, holott a hajszalonoknak zárva kell tartani az érvényben lévő korlátozások értelmében - írja a Guardian

A közbizalom elvesztését jelzik a 12-es tévé kedd esti híradójában bemutatott új közvélemény-kutatási adatok. A csatorna mérése szerint a lakosság 65 százaléka elégedetlen a járvány kezelésében a kormányfővel. A pandémia első, tavaszi hullámának végén több mint 60 százalék volt elégedett a miniszterelnök tevékenységével.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 278 932-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal, február óta pedig 1806-an haltak meg.

Ilyen szövődményekről számol be a koronavíruson már átesett betegek 42 százaléka

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink