Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-30 05:21:00

Már több száz életet követelt a Hegyi-Karabahban kiújult háború

Csaknem százan meghaltak és több százan, köztük civilek is megsebesültek a Hegyi-Karabahban kiújult háborúban. Már a nehéztüzérséget is be kellett vetni. Közben az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket. Ankara tagadja, hogy történtben része lett volna.

Nehéztüzérséget is bevetettek az örmények és az azeriek a Hegyi-Karabah Köztársaságban, ahol pár napja lángoltak fel a harcok.

Az összecsapásokban civilek is megsebesültek. Igor Gevorgyan, helyi lakos kilencéves kislányát veszítette el, és felesége is súlyosan megsérült.

A többségében keresztény örmények lakta dél-kaukázusi terület csaknem harminc éve kiáltotta ki függetlenségét a muzulmán Azerbajdzsántól, aminek hivatalosan a része. Örményország azonban most elismerheti a szakadár köztársaságot és szövetségre léphet vele. A régióban több kőolaj és földgázvezeték is van.

A Guardian szerint egy török biztonsági cég szíriai lázadókat szerződtet, hogy határőrként dolgozzanak Azerbajdzsánban.

A Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg nevű felkelőcsoport és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, hogy mintegy 500 szíriai harcos már meg is érkezett Azerbajdzsánba, ami tovább bonyolíthatja a régióban zajló konfliktust.

A török elnök kijelentette: elítéli Örményország Azerbajdzsán elleni támadását. „Törökország továbbra is a barátunk és fivérünk, Azerbajdzsán mellett áll és minden forrásunkat elérhetővé tesszük számukra. A régióban ismét béke lesz miután Örményország visszavonul azokról az azeri területekről, amiket megszállt” - mondta Recep Tayyip Erdogan.

Közben az örmény védelmi minisztérium azt közölte, hogy egy török F-16-os vadászgép lelőtt egy örmény harci repülőgépet Azerbajdzsán légteréből. Ankara tagadta az állítást.

Az örmény miniszterelnök azonban arra figyelmeztetett, hogy Törökország agressziója a nemzetközi békét is veszélyezteti a térségben.

Több száz sebesült és civil áldozatok a fellángoló harcokban

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink