Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-28 21:26:00

Koronavírus: brutális szigorítást vezet be Szlovákia

Igor Matovič kormányfő és Ján Mikas tiszti főorvos hétfőn este tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertették a súlyosbodó koronavírus-járvány miatt hozott szigorúbb intézkedéseket – írja a Parameter.

Ján Mikas elmondta, hogy nem változik Ausztria és Magyarország besorolása, mindkét ország továbbra is a kevésbé rizikós csoportba tartozik, a határokon nem vezetnek be szigorításokat. „Szlovákiában is jelentősen romlott a járványügyi helyzet, akárcsak a szomszédoknál, ezért nem lenne korrekt lezárni a határokat” – mondta Mikas.

A Központi Válságstáb betiltott minden tömegrendezvényt, beleértve a kulturális, sport- és egyházi eseményeket, így a szentmiséket is. Kivételt képeznek az esküvők, temetések, keresztelők, az államigazgatási és közigazgatási szervek ülésezése, valamint azok az események, amelyeken a szervező biztosítja, hogy minden résztvevő negatív PCR-teszttel rendelkezik. A létszámok korlátozását később pontosítják. A tiszti főorvos felhívta az emberek figyelmét, hogy mivel nagyon súlyos a helyzet, azt javasolják, hogy halasszák el a családi eseményeket.

A vendéglátóipari egységek, tehát az éttermek, bárok, kocsmák és a szórakozóhelyek reggel 6 órától 22 óráig lehetnek nyitva. Csak azok a vendéglátóipari egységek működhetnek, amelyekben a vendégek ülnek. A étel ablakon való kiadása és az ételkihordás engedélyezett. Igor Matovič kormányfő elmondta: szigorúan javasolják, hogy ha az emberek étterembe mennek, akkor a maszkot csak evés és ivás közben vegyék le.

Kültéren is kötelező lesz a maszkviselés, amennyiben olyan személy van a közelünkben (2 méter), akivel nem élünk közös háztartásban.

Az intézkedések október 1-jén lépnek életbe. A Központi Válságstáb javasolja a kormányak, hogy ismét vezessék be a veszélyhelyzetet, erről a kormány valószínűleg szerdán dönt majd. A rendőrség intenzíven ellenőrzi majd az újonnan bevezetett intézkedések betartását.

Elképesztő: Koronavírusos lett egy családtag, az ÁNTSZ azt mondta, nyugodtan járjanak dolgozni

 atv.hu / Parameter.sk

Ajánlom

További külföldi híreink