Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-26 07:23:00

Járvány, menekültügy és a görög-török konfliktus

Törökország valamivel lazábban kezelte a COVID-19-járvány kirobbanását, mint az európai országok. A fertőzöttek száma azonban itt is növekszik, nem is beszélve arról a több mint négymillió, zömében szíriai menekültről, akik a polgárháború óta élnek az országban. Jászberényi Sándor riportja a Hetekben jelent meg.

A 2015-ben kirobbant migránsválság kapcsán mindenképpen érdemes szót ejteni arról, hogy a krízis, igaz alacsonyabb hőfokon, de változatlanul izzik. Törökország a válság kirobbanása óta hivatalosan 3.609.884 menekültet regisztrált és tart az országban – ezek a hivatalos török statisztikai adatok 2020 augusztusából. Gazdasági szakértők és szociális munká­sok azonban az országban élő migránsok számát inkább 4,5 millió főre teszik, mivel a török állam számára „nem létező”, bujkáló migránsok száma bőven meghaladhatja az egymillió főt.

Fontos megjegyezni azt is, hogy Törökország a migránsok befogadását nem kizárólag szívjóságból teszi – a migránsválság kitörése óta az EU súlyos összegekkel járul hozzá a menekültek ellátásához az országban, s bár ezeknek a pénzeknek az elköltését nagyjából ellenőrzik is – van egymillió láthatatlan ember, aki nincs benne a rendszerben, ellenben több éve Törökországban él.

Senki sem tudja, hogy pontosan milyen mértékben terjed a COVID-19-fertőzés a menekültek között Törökországban, de csakúgy mint nálunk, ugrásszerűen nőnek az esetszámok. A menekültek nem működnek együtt a hatóságokkal, így a közösségen belül valószínűleg magas a fertőzöttek száma (4,5 millió emberről beszélünk). Ez önmagában az EU-ra nézve nem lenne rossz hír. Az már annál inkább, hogy – mint a politikai elemzők a Hetek tudósítójának elmondták – az elmérgesedő görög–török konfliktus miatt ismét várható, hogy a törökök megnyitják a határt az EU felé.

A teljes cikk a Hetek aktuális számában olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink