Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-24 21:02:00

Az USA és az EU is illegitimnek tartja Lukasenko beiktatását

Illegitimnek nevezte Aljakszandar Lukasenko beiktatását az Európai Unió és az Egyesült Államok. A fehérorosz elnök szerdán titokban tette le hivatali esküjét, a ceremónia után ezrek vonultak az utcára Minszkben. A demonstrálókat könnygázzal oszlatták és a rendőrség több száz embert vett őrizetbe.

A fehérorosz elnök előzetes bejelentés nélkül, jobb kezét az alkotmányra helyezve tette le hivatali esküjét szerdán. A fővárosban lezárások voltak, de az állami tévé nem adta élőben a beiktatást és a felvételeket is csak később közölték.

Az eskütétel bejelentését törvény írja elő, a fehérorosz elnök viszont másképp vélekedett. Véleménye szerint a belorusz törvények alapján egyetlen nyugati államot (vagy bárki mást) sem kötelesek értesíteni az eskütételről. „Ez a mi országunk belügye és nem volt titok” 

– fogalmazott Lukasenko.

A ceremónia után több ezren vonultak utcára, hogy fellépjenek a 26 éve hatalmon lévő államfővel szemben, akit a demonstrálók szerint csalással választottak újra. A tiltakozókat könnygázzal és vízágyúval oszlatták és többeket megvertek. A hatóságok több mint 300 embert vettek őrizetbe az éjszakai tüntetések során.

Számos ország, többek közt az Egyesült Államok, az Európai Unió, azon belül pedig többek közt Lengyelország, Litvánia, Csehország és Szlovákia is bejelentették, hogy nem tekintik legitimnek Alekszandr Lukasenko új mandátumát.

Dominic Raab, brit külügyminiszter tisztességtelennek nevezte a beiktatást, ezért utasította a hivatalt, hogy készítsék elő a szankciókat az emberi jogok súlyos megsértéséért. „Együttműködünk az Egyesült Államokkal és Kanadával is” – tette hozzá a politikus.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió sem ismeri el Lukasenkát

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink