Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-23 21:23:00

Vízágyúval oszlatta a rendőrség a tüntetőket Minszkben

Vízágyúval oszlatta szét a fehérorosz rendőrség szerda este Minszkben az Aljakszandr Lukasenka elnök aznapi váratlan beiktatása ellen tüntető tömeget.

Vízágyúval oszlatta a rendőrség a tüntetőket Minszkben
Fotó: Reuters

Külföldi tudósítók és szemtanúk elmondása szerint a rendvédelmi szervek megkezdték a főváros központjában, a Győzelem terén összegyűlt többezres tömeg oszlatását, és csuklyás rohamrendőrök többtucatnyi embert őrizetbe vettek, majd rabszállítókba tuszkoltak.

Fehéroroszországban augusztus eleje óta tüntetnek, amióta a vitatott tisztaságú - 9-án tartott - elnökválasztások után Lukasenkát hirdette ki hatodszor is győztesnek a központi választási bizottság a szavazatok több mint 80 százalékával.

A vízágyúk bevetését a fehérorosz belügyminisztérium minszki főosztályának szóvivője is megerősítette. Natalja Hanuszevics elmondta, hogy adminisztratív eljárás keretében legalább tíz embert őrizetbe vettek.

A 26 évi elnökség után a lemondását sürgető felszólításokról tudomást sem véve Lukasenka a törvények szerint előírt október 9-i dátum helyett már szerdán letetette a hivatali esküt. A szertartás általában fontos állami eseményként nagy nyilvánosságot kap, most zárt ajtók mögött történt, több száz ember jelenlétében. Külföldi vendégeket nem hívtak meg.

Az ellenzék nem ismeri el Lukasenka győzelmét, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig szankciókat készít elő a választás lebonyolításában és az azt követő tüntetések elnyomásában részt vevő tisztségviselők ellen.

Szerda este tiltakozók ezrei meneteltek az utcákon az ellenzék vörös-fehér zászlóival, az elhaladó autók szolidaritásuk jeleként dudáltak.

Az egyik transzparensen a "Ha 80 százaléka van, miért fél tőlünk?" felirat volt olvasható. A vízágyúk bevetésekor többen megsérültek - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A tiltakozók korábban kezdtek el gyülekezni városszerte kisebb csoportokban. "Szása, gyere ki, gratulálni akarunk" - skandálták egyesek az elnököt becézett keresztnevén szólítva.

Deportálni próbáltak 3 ellenzéki vezetőt Fehéroroszországból

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink