Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-20 10:40:00

Trump: "nő lesz a jelöltem, mert sokkal jobban szeretem a nőket, mint a férfiakat"

Donald Trump amerikai elnök közölte szombaton, hogy a jövő héten jelöl egy női bírót a szövetségi legfelsőbb bíróságba a minap elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére, és felszólította a republikánus többségű szenátust, hogy "haladéktalanul" szavazzon róla.

Trump: "nő lesz a jelöltem, mert sokkal jobban szeretem a nőket, mint a férfiakat"

Ezt megelőzően Trump megnevezett két fő esélyest a jelölésre: Amy Coney Barrett-et, a chicagói székhelyű, 7. szövetségi kerületi bíróság elnökét és Barbara Lagoát, az atlantai székhelyű, 11. kerületi bíróság vezetőjét. Bármelyikük megválasztása tovább növelné a konzervatív bírók arányát a legfelsőbb bíróságban, már hatan volnának a három liberálissal szemben.

Ez már a harmadik poszt a legfelsőbb bíróságban, amelyre elnöksége alatt Trump jelölhet bírót. A demokraták azt szeretnék, ha a bíróság új tagját már a november 3-án megválasztandó új elnök jelölné januárban kezdődő hivatali idejében, és az új összetételű szenátus szavazna róla.

A demokraták arra hivatkoznak, hogy 2016 elején, 10 hónappal az elnökválasztás előtt szintén megürült egy legfelsőbb bírósági poszt halálozás miatt, de akkor a republikánus többségű szenátus nem volt hajlandó szavazni Barack Obama elnök jelöltjéről, mondván, hogy túl közel van a választás, a posztra már az új elnök jelöljön bírót.    

Azóta úgy tűnt, hogy mind a két párt elvnek tekinti a tartózkodást legfelsőbb bírósági tag pótlásától választási évben.

A republikánusok többsége azonban - legalábbis a szenátusban - most amellett van, hogy még Trump elnök jelöljön új bírót, és szavazzon róla a szenátus, akár már a választás után, de még az új elnök és az új szenátus hivatalba lépése előtt.

Obama meg is jegyezte szombaton egy közleményben, hogy a republikánus szenátorok a visszájára fordították az elvet, ami szerinte következetlen, az önös érdekeket előtérbe helyező magatartás.

Trump szombaton azt írta a Twitteren: "bennünket azzal a céllal választottak be a hatalomba, hogy döntéseket hozzunk az emberek javára, és ezek között régóta azt tekintik a legfontosabbnak, hogy kiválasszuk a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjait. Ez kötelességünk, és haladéktalanul meg kell tennünk". Később egy észak-karolinai kampányrendezvényen azt mondta: "nő lesz a jelöltem, mert sokkal jobban szeretem a nőket, mint a férfiakat."

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője ki is jelentette, hogy bárkit jelöl az elnök új bírónak, szavaznak róla.

Nem minden republikánus szenátor ért egyet ezzel: a Maine állambeli Susan Collins, akinek a szenátusi helyéről szintén szavazás lesz november 3-án, a Twitteren azt írta: "akkor vagyunk igazságosak az amerikai néppel, amely vagy újraválasztja az elnököt, vagy választ egy másikat, ha a legfelsőbb bírósági posztra, amelyet az illető élete végéig betölthet, már az új elnök jelöl valakit."

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink