Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-17 11:34:00

Az amerikaiak egy része azt hiszi, a holokausztot a zsidók követték el

Sokkoló az ismerethiány a holokausztról a negyven év alatti amerikai felnőttek körében - derült ki egy szerdán közzétett felmérésből, amelynek adatai szerint a megkérdezettek 11 százaléka vélte úgy, hogy azt a zsidók követték el.

A holokauszt mintegy hatmillió zsidó ember szisztematikus, államilag megtervezett és irányított üldözése és megsemmisítése volt.

A fogalom amerikai ismeretének kutatásából kirajzolódott, a felmérésbe bevontak kétharmada nem tudott arról, hogy a nácik hatmillió zsidót gyilkoltak meg. További 36 százalék pedig úgy vélte, kétmillió zsidóval vagy még kevesebbel végeztek az adott időszakban. A válaszadók fele nem tudott megnevezni egyet sem az Európában, a II. világháború idején kialakított negyvenezer táborból vagy gettóból.

A megkérdezettek ötven százaléka ugyanakkor találkozott holokausztot tagadó írásokkal, hozzászólásokkal a közösségi oldalakon.

A felmérést a zsidó jóvátételi világbizottság (WJRO) rendelte meg. A szervezet elnöke, Gideon Taylor sokkolónak és elszomorítanak nevezte az eredményt, egyben úgy vélte, az megmutatja, miért szükséges most cselekedni, amikor még élnek holokauszt-túlélők, hogy elmondják történeteiket.

Az országos felmérésben 18-39 éves korú embereket kérdeztek meg az Egyesült Államok tagállamaiban.

A vizsgálat kimutatta, hogy New Yorkban különösen sokan, a nyilatkozók mintegy húsz százaléka vélte azt, hogy a zsidók felelősek a holokausztért.

A déli Arkansas államban élők tudtak a legkevesebbet a holokausztról, míg az ismeretek terén az Egyesült Államok középső részének északi területén fekvő Wisconsinban lakók teljesítettek a legjobban.

Online tartották a Holokauszt emléknapot

 atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink