Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-15 21:58:00

Trump szerint Amerikának példát kellene vennie Európáról

Több mint 35-en életüket vesztették és több ezer otthon pusztult el az Oregon, California és Washington államokban pusztító tüzek miatt az Egyesült Államokban. Donald Trump amerikai elnök Kaliforniába látogatott, ahol találkozott az állam kormányzójával és a Nemzeti Gárda tagjaival.

Több mint húsz embert még keresnek a hatóságok Orgeonban, ahol egész kisvárosokat tett a földdel egyenlővé az államban pusztító tűzvész. A Nemzeti Gárdát is kiküldik, hogy segítsenek a mentésben, Kate Brown, az állam kormányzója szerint ugyanis elérték a teljesítőképességük határát. „Nagyon nehéz mindannyiunknak felfogni azt a pusztítást, amit a tüzek végeztek”- fogalmazott. Hozzátette, hogy a hétvégén lehűlés várható, ami segítheti a tűzoltást.

Több mint félezer tűzoltó küzdött a lángokkal hétfőn. A tűzvész 780 négyzetkilométert perzselt fel az államban. Az erős széllökések és az alacsony páratartalom pedig tovább lassította a tűzoltók munkáját.

Donald Trump Kaliforniába látogatott, hogy felmérje az erdőtüzek miatti károkat.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy jobb erdőgazdálkodásra van szükség a bozóttüzek megakadályozásához. Trump szerint Európa a példa: itt azért nincsenek hasonló esetek, mert nagyon jól gondozzák az erdőket – vélekedett az elnök, aki szerint ezért Washingtonnak és Oregonnak is ezt a példát kellene követnie, de a szövetségi kormány is nagyobb figyelmet fog szentelni az erdőgazdálkodásnak.

A kaliforniai kormányzó a találkozójukon beismerte, hogy az erdőgazdálkodás terén az állam nem tett meg minden tőle telhetőt, azonban hozzátette, hogy az erdőtüzek elsődleges oka a globális felmelegedés.

Az egyeztetést követően az elnök a Nemzeti Gárda több tagját kitüntette, akik részt vettek a mentésben.

A demokrata párti elnökjelölt Joe Biden úgy vélte, hogy Trump kormányának hozzáállása a klímaváltozáshoz ahhoz fog vezetni, hogy több tűzvész, valamint rekord mértékű hurrikánok és áradások lesznek az országban.

Többen életüket vesztették az Egyesült Államokban tomboló erdőtüzek miatt

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink