Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-14 17:02:00

Már a Déli-sarkon is szájmaszkot kell hordani

A koronavírus-járvány kitörése óta első ízben indult kutatócsoport az új-zélandi Christchurchből a Déli-sarkra hétfőn, a tudósoknak azonban az amerikai McMurdo kutatóállomásra érkezve két hétig szájmaszkot kell majd viselniük.

A szakembereknek indulásukat megelőzően csaknem hat hetet kellett karanténban tölteniük. Erős viharok miatt ugyanis az amerikai légierő repülőgépének augusztusban tervezett indulását ismételten el kellett halasztani, így a mintegy százfős kutatócsoport eredetileg kéthetes elkülönítése elhúzódott.

A kutatóknak megérkezésüket követően két héten át kell szájmaszkot viselniük. A szigorú óvintézkedésnek jó oka van, hiszen a Déli-sark az egyetlen kontinens, ahová eddig nem jutott el a koronavírus.

"Ezt nagyon komolyan vesszük, hogy biztosra menjünk, semmi se történjen" - idézte az új-zélandi TVNZ televízió Tony Germant, az amerikai-új-zélandi Déli-sark-program szóvivőjét. Mint mondta, a Déli-sarkon szeptembertől márciusig tartó nyári időszakban a kutatási programokat is minimálisra csökkentették a pandémia miatt.

A McMurdo kutatóállomáson várhatóan legfeljebb 450-en fognak dolgozni, ami a rendes létszám egyharmada.

German szerint a csoport főleg karbantartási munkálatokat fog végezni, és felkészíti az állomást a jövő évre.

15 ezer forintra is lehetne büntetni azt, aki, nem visel maszkot a kijelölt helyeken

 atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink