Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-12 14:00:00

Minden idők egyik legpusztítóbb tűzvésze tombol az Egyesült Államokban

Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke. Oregonban félmillió ember kapott felszólítást arra, hogy hagyja el otthonát. Kaliforniában 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, de szakértők szerint az időjárás miatt a tűz és a hatalmas füstfelhő még tovább terjedhet.

Minden idők egyik legpusztítóbb tűzvésze tombol az Egyesült Államokban
Fotó: Reuters

Vörösre festette az eget a tűz, a füst és a légköri hamu San Franciscóban. A Golden Gate hídnál tapasztaltakat sokan az ítéletnaphoz hasonlították. Los Angelesben 30 éve nem volt ilyen súlyos szmog és légszennyezettség. Kaliforniában már hetek óta tombol az erdőtűz, az államban augusztus óta több mint 800 ezer hektár égett le, a nemzeti parkok többségét lezárták. 

"Négy óránk volt, hogy összepakoljunk, elvigyük a háziállatainkat, pár gyógyszert és a legszükségesebbeket. De 3 macskát ott kellett hagynunk,mert a hatóságok azt mondták, a lángok nagyon közel vannak" – mondta az egyik lakos.

A szakértők minden idők egyik legpusztítóbb tűzvészéről beszélnek, lényegében Mexikótól a kanadai határig egy összefüggő övezet alakult ki, ami ezen a műholdas fotón is jól látszik.

Oregonban félmillió ember kapott hatósági felszólítást, hogy hagyja el lakóhelyét. Tízezrek maradtak áram nélkül, az embereket menedékhelyekre szállították. Az államban több ezer lakóház és öt település vált a lángok martalékává.

"Mögöttem van a házam, de semmi nem maradt belőle. Próbáltunk minél több dolgot elvinni,de erre nem számítottunk" – mondta egy férfi.

A tűznek már legkevesebb 15 halálos áldozata van, szakértők szerint a tűzoltók gyakorlatilag reménytelen küzdelmet folytatnak a lángokkal.

Kaliforniától Washingtonig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink