Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-10 19:37:00

Döbbenetes felvételek: több mint 100 tűzoltó küzd a lángokkal Athén közelében

Ezreket evakuáltak Athén közelében a pusztító erdőtüzek miatt, ahol több ház vált a lángok martalékává. Újabb tűz ütött ki a Leszbosz szigetén működő menekülttáborban is, az elkövetkező négy hónapra szükséghelyzetet hirdettek a szigeten. Nem kímélik a lángok az Egyesült Államok nyugati partvidékét sem, ahol már hetek óta tart a szárazság.

Több mint 100 tűzoltó próbálja megfékezni a pusztító bozóttüzeket a főváros közelében, az oltást repülőgépek és helikopterek is segítik. A heves széllökések és a sűrű füst viszont akadályozzák a munkát. Athéntól mindössze 40 kilométerre számos ház leégett, a várost hat másik településsel együtt kiürítették.

Ismét tűz ütött ki a görögországi Leszbosz szigeten működő menekülttáborban is, miután kedden már leégett a tábor nagy része, így ezrek maradtak fedél nélkül. Az első tüzet feltételezések szerint menedékkérők okozták, akiknek karanténba kellett volna vonulniuk a koronavírus miatt.

A Moira Európa legnagyobb, túlzsúfolt menekülttábora volt, a szállás nélkül maradt több ezer menekültnek Franciaország és Norvégia is segítséget ajánlott fel.

"Mindez sokkoló, de nem meglepő. A tábor egyfajta ketyegő bomba volt, számítani lehetett arrra, hogy valamikor felrobban" – mondta egy segélymunkás.

Narancssárgára festette az eget az égő erdő füstje Oregonban, ahol öt település égett le. Az állam kormányzója szükségállapotot hirdetett ki.

"Attól tartunk, hogy itt talán még egyszer sem halt meg annyi ember és veszett oda annyi épület, mint a mostani tüzekben. Ez lehet államunk történetének legnagyobb vesztesége"

– mondta Kate Brown, Oregon kormányzója

Kaliforniában a sűrű füstfelhő sok helyen teljesen eltakarja a napot. A tüzek már legkevesebb 11 áldozatot követeltek.

"Nem tudtam, milyen napszak van. Kinéztem, és úgy nézett ki, mintha ítéletnap lenne. Ez a nagy légszennyezettség biztosan nagyon káros az egészségünkre" - mondta egy férfi

Az Egyesült Államok nyugati részén 17 újabb nagy kiterjedésű tüzet regisztráltak, így a számuk 96-ra nőtt. Szakértők példa nélkülinek nevezték a pusztítást és azért szerintük a globális felmelegedés és az extrém szárazság felelős.

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink