Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-09 15:41:00

Külföldi diplomaták védik lakásában a Nobel-díjas fehérorosz írót és demokráciapárti aktivistát

Külföldi diplomaták védik otthonában Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas fehérorosz írót, demokráciapárti aktivistát, ugyanis lakásának közelében maszkot viselő férfiakra figyelt fel.

Svédország Minszkben akkreditált nagykövete, Christina Johannesson kedden a svéd SVT televíziónak elmondta, Alekszijevics jelezte, hogy fél a hatóságoktól, ezért a svéd diplomáciai képviselet első beosztottja és több ország nagykövete is a lakására ment.

A Nobel-díjas írónő a helyi sajtónak adott rövid nyilatkozatában azt mondta, nem akarja elhagyni Fehéroroszországot.

Fehéroroszországban sorra veszik őrizetbe az ellenzék vezéralakjait az augusztusi vitatott elnökválasztás nyomán kialakult belpolitikai válságban, egy részüket pedig kitoloncolták az országból.

Alekszijevics lakására újságírókat is hívott, miután ismeretlen számról sorozatosan telefonon hívták, és idegenek csengettek be többször a lakásába.

"Terrorizálják a népet. Egyesülnünk kell és nem feladni céljainkat. Az a veszély fenyeget, hogy elveszítjük hazánkat. Nem puccsra készültünk, hanem megpróbáltuk elejét venni, hogy kettészakadjon országunk" - mondta az író a sajtónak. Hozzátette, hogy az ellenzéki aktivisták letartóztatása nem fog véget vetni a lakosság tömeges tiltakozásának.

"Meglopták az országunkat, és most megpróbálják elrabolni legjobbjainkat. De százak állnak majd az elhurcoltak helyére. Nem az ellenzéki Koordinációs Tanács lázadt fel, hanem az egész ország" - mondta Alekszijevics.

Deportálni próbáltak 3 ellenzéki vezetőt Fehéroroszországból

 atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink