Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-06 06:20:00

Moszkva továbbra is visszautasítja, hogy köze lenne Navalnij megmérgezéséhez

Az Egységes Oroszország kormánypárt ellen hirdetett valóságos háborút, erről beszélt egy most nyilvánosságra hozott videón Alekszej Navalnij Tomszkban. Az orosz ellenzéki vezető szerint a szibériai város a korrupció hálójában van, és mindenki áldozat.

Navalnij erről a tényfeltáró útjáról tért volna vissza Moszkvába, amikor a repülőgépen kómába esett. Jelenleg Berlinben ápolják. A német kormány szerdán jelentette be, hogy a hírhedt orosz gyártású idegméreggel, Novicsokkal mérgezték meg. Nyugati tisztviselők az orosz állam kezét sejtik a merényletben.

Az amerikai elnök szerint nagyon komolyan kell venni az ügyet, bár ő még nem látott a mérgezésre utaló bizonyítékot.

"Szomorú, tragikus, borzalmas. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Egyelőre azonban nincs bizonyítékunk, de utána fogok nézni." – ígérte Donald Trump.

A NATO-főtitkár szerint viszont szilárd bizonyíték támasztja alá a Novicsokkal elkövetett mérgezést.

"A vegyi fegyverek használata az emberi élet iránti teljes tiszteletlenséget tükrözi, ráadásul mindez a nemzetközi jog elfogadhatatlan megsértése." – jelentette ki a katonai szövetség vezetője, aki választ helyezett kilátásba.

Moszkva továbbra is visszautasítja, hogy köze lenne Navalnij megmérgezéséhez, sőt azt is vitatják, hogy egyáltalán bűncselekmény történt.

"A régi forgatókönyv szerint megy minden. Nyilvánosan vádolnak bennünket, aztán amikor az orosz főügyészség elkéri az adatokat, nincs válasz." – fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Az ismert orosz ellenzéki vezető elleni merényletkísérletet Gál Kinga és Bocskor Andrea is elítélte. A fideszes európai parlamenti képviselők sürgetik az ügy mielőbbi kivizsgálását.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink