Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-25 08:47:00

Mi történik Észak-Koreában?

Először áprilisban kezdtek pletykák keringeni Kim Dzsong Un válságos egészségi állapotáról, és sok esetben haláláról, most pedig újabb találgatás kezdődött a témában, miután Kim Dzsong Un részben átadta a hatalmat húgának, Kim Jodzsongnak. De mi állhat valójában a Kim Dzsong Un-ról keringő pletykák és az észak-koreai események hátterében?

A dél-koreai hírszerzés értesüléseit követően, miszerint nőhetett Kim Jodzsong hatalma, Csang Szongmin (Kim Dedzsung korábbi dél-koreai elnök egyik tanácsadója) arról beszélt a közösségi médiában, hogy szerinte Kim Dzsong Un kómában fekszik. Emellé belinkelte a hatáskörök átadásáról szóló hírt, megjegyezve: a vezérről az északi médiában megjelenő fotók "manipuláltnak látszanak". Ezzel arra az áprilisi megszólalására utalt, amelyben meg nem nevezett kínai forrásra hivatkozva azt állította, hogy Kim Dzsongun halálán van.

Az állítólagos kóma hírét követően a latestly.om megszólaltatott egy szakértőt, aki szerint az észak-koreai vezér valójában már meg is halt. Roy Calley – aki maga is sokáig élt az elzárkózó országban és könyvet is írt tapasztalatairól –, úgy gondolja, egyelőre titkolják a valóságot, és csak akkor számolnak majd be róla, amikor lezárult a hatalom átadása.

Viszont a hír torzítása valójában már akkor megkezdődött, amikor Tae-Keung, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának kiszínezve adta tovább a NIS információját a sajtónak – írja a Napi.hu a magánfinanszírozású Észak-Koreára specializálódott hírportálra, az NK News-ra hivatkozva. Tea-Keung akkor azt mondta, Kim Dzsong Un részben a stressztől akar szabadulni, ezért delegál hatásköröket húgára és másokra. Néhány órával később azonban a NIS egyik sajtósa már csak annyit nyilatkozott: az északi rezsim vezetésében bizonyos hatásköröket delegáltak alsóbb szintekre és immáron Kim Jodzsong de facto a rezsim második embere.

Az NK News-nak nyilatkozó szakértők szerint azonban a hatáskörátadásról szóló hír és az azt követő médiafelhajtás mögött jó eséllyel semmi rendkívüli nincs, a déli hírszerzés információja egyszerűen csak az észak-koreai vezetésben lejátszódó normális változásokra is utalnak – vélekedett.

Martin Weiser, független Észak-Korea-szakértő mindezt azzal magyarázta, szerint nincs érdemi változás a vezetési hierarchiában: Kim Dzsong Unnak továbbra is vétójoga van minden döntéssel szemben, és az új felhatalmazással bíró vezetők is ugyanúgy jelentenek neki, mint az összes többi bürokrata. Szerinte inkább a pártvezetés normalizálásáról lehet szó, amelyben a párt legfelsőbb vezető testülete, a politikai bizottság öt-öt tagja foglalkozik a négy állami intézménnyel: a kormánnyal, a hadsereggel, a párttal és a parlamenttel. Sang-sin Lee, a Koreai Nemzeti Egyesítési Intézet (KINU) tudományos kutatója egyetért ezzel – magyarázta.

Úgy gondolja a NIS és Kae Keung eltúlozzák a helyzetet. Szerinte abból, ami a hírszerzés tudomására jutott, semmi nem utal Kim Dzsong Un betegségére, a vezér csak keresi a rezsim három pillére – a párt, a kormány és a hadsereg – közti egyensúlyt, az ezek vezetésében átadott felelősségek megszokottak a kommunista rendszerekben – vélekedett.

Az NK News Csang Szingmon állításának apropóján – miszerint a Kim Dzsong Un-ról készült képek manipuláltak – összevetette az elmúlt időszakban készült videókat az adott helyszínekről készült műholdfelvételekkel azokban az időpontokban, amikor a vezér a hír szerint ott tartózkodott.

A kutatásból az derült ki, hogy napok telnek el az események és az azokról szóló, az állami médiában megjelenő beszámolók között – számoltak be az eredményről.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban váratlanul Kim Jodzsong is kihagyott két nagyobb pártrendezvény, azonban ennek pontos okáról sem tud semmit, sem a NIS, sem pedig más külső megfigyelő, ahogy arról sem mi a valódi pozíciója a rezsim hatalmi hierarchiájában, illetve hogy éppen hol tartózkodik. Ezekre csak az állami média újabb híradásaiból lehet majd következtetni.

atv.hu/Napi.hu

Ajánlom

További külföldi híreink