Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-15 19:59:00

Fehérorosz-tüntetéshullám: Lukasenko Putyinnal egyeztetett

Már nem csak Fehéroroszországot, hanem az egész régiót fenyegeti a tüntetéshullám - ezt mondta a fehérorosz elnök. Alekszandr Lukasenko telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, emiatt sokan azt gondolták, hogy Moszkvától kér segítséget az ellenzéki megmozdulások leveréséhez. Az ENSZ önmérsékletre intett. A balti országok pedig új választásokat sürgetnek.

Elárasztották a demonstrálók a minszki Függetlenség terét. Kezükben felirat: mi a szeretet nevében jöttünk ki, és ti? 

A több tízezer felvonulóhoz csatlakoztak egy minszki kórház alkalmazottai is. A tüntetőket az elhaladó gépkocsik sofőrjei dudálással biztosítják támogatásukról. Az elnök szerint külföldről szervezik a megmozdulásokat. 

"Látjuk, hogy a főszereplők, az egésznek az előidézői, a szervezők, külföldiek. Elsősorban bűnözői előélettel rendelkező emberek mennek tüntetni." – jelentette ki az államfő, aki fehérorosz sajtóhírek szerint ma orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal egyeztetett telefonon a helyzetről. 


Lukasenko szerint egyébként a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszországot veszélyezteti, hanem az egész régiót. 

Az ellenzék szerint Lukasenko rendszere a haláltusáját vívja. 

"Egyértelmű, hogy a politikai elit megosztott. Az állami intézményekben dolgozók hátat fordítanak nekik és az emberek oldalára fognak állni. Minél hamarabb meglesz, annál békésebb lesz a hatalomátadás, és Lukasenko annál hamarabb nyugdíjba vonul." – mondta az egyik elnöki aspiráns kampányfőnöke. 

Fehéroroszországban vasárnap óta tartanak a tömegtüntetések, amikor bejelentették, hogy a 26 éve regnáló Lukasenko nyerte az elnökválasztást. Az ellenzék szerint csalás történt. A fő ellenzéki jelölt Litvániába menekült. A demonstrációkon hétezer embert őrizetbe vettek, köztük több tucat újságírót, többeket brutálisan megvertek, illetve megkínoztak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink