Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-14 07:15:00

Tiszta horror: megröntgenezték egy hal fejét, nem hiszi el, mit találtak a nyelve helyén

Egy különleges parazitát talált a kutató egy hal szájában, amikor megröntgenezte az állatot. Az élősködő rák előbb elsorvasztja a gazdaállat nyelvét, majd átveszi az ízlelőszerv szerepét – írja az Origo a Live Science beszámolójára hivatkozva.

A tudomány által nyelvevő rákként is ismert lénynek 380 faja van, és mindegyikük egy adott halfajra specializálódik.

Az ízeltlábúak a hal kopoltyúján keresztül bejutva rácsatlakoznak a nyelvre, és addig szívják belőle a vért – közben vér alvadását akadályozó vegyületet juttatva bele –, amíg a szerv el nem sorvad. A rák ezután pedig gyakorlatilag átveszi a nyelv szerepét és a hal táplálékának egy részét fogyasztja tovább.

Kory Evans, a röntgenfelvételt készítő kutató – aki egyébként csak a korallzátonyok környékén élő egyik halfaj, az Odax cyanomelas csontszerkezetét akarta tanulmányozni – a különös felfedezésről úgy nyilatkozott a Live Science tudományos magazinnak: „Úgy nézett ki, mintha egy rovar lenne a hal szájában. Aztán eszembe jutott, hogy várjunk csak, ez a hal növényevő, algákkal táplálkozik! Elővettem az eredeti felvételt, és lám, egy nyelvevő rák volt rajta".

atv.hu/Origo

Ajánlom

További külföldi híreink