Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-15 14:04:00

Felfokozott média­figyelem Madeleine McCann ügyében

A Madeleine eltűnésével kapcsolatban gyanúsított 43 éves német férfi, Christian Brückner akár feltételesen szabadlábra is kerülhet a közeljövőben, ha a német rendőrség nem tudja közvetlenül összefüggésbe hozni a férfit a 2007-ben, néhány nappal a negyedik születésnapja előtt „kámforrá vált” kislány ügyével, illetve, ha az Európai Igazságügyi Bíróság helyt ad a férfi fellebbezésének egy másik, nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben. Madeleine a német hatóságok szerint teljesen biztosan nincs már életben, bár a testét egyelőre nem találták meg. A Hetek cikke.

A portugál Praia da Luz nevű falucskában található tengerparti üdülőhelyen a McCann család legnagyobb gyermeke a nyaralásuk utolsó napján tűnt el nyom nélkül, amíg a szülők az alig 90 méterre található étteremben vacsoráztak a barátaikkal. A kislány a világ legismertebb eltűnt gyermekévé vált, mivel a szülők az eltűnése után néhány órával a média segítségét kérték, és azóta is folyamatosan életben tartják az ügyet. Az eseményekről, amelyek Madeleine eltűnését követően, illetve azóta történtek, több könyv, dokumentumfilm, és rengeteg újságcikk született, bármilyen fejlemény történik, azóta is azonnal a címlapokra kerül.

A történteket a Netflix egy nyolcrészes sorozatban dolgozta fel, amelyben a szülőkön kívül az ügyről tudósító riporterek, a nyomozásban részt vevő rendőrök, és szinte mindenki megszólal, akinek bármilyen módon köze volt az ügyhöz. Többek között a médiában meghurcolt, ám egyébként ártatlan brit ingatlanügynök, Robert Murat is, aki az ügyben azonnal felajánlotta segítségét – és ettől vált gyanússá a média szemében, illetve az ő honlapját készítő orosz Szergej Malinka is, akiknél elég volt egy halvány gyanú, hogy azonnal többszörösen visszaeső pedofilnak bélyegezzék őket.

A dokumentumfilm készítői 120 órányi interjút készítettek több mint 40 érintettel, és újra felkavarták a kedélyeket az üggyel kapcsolatosan.

Dráma időrendben

2007. május 3-án este a McCann család és barátaik nyaralásuk hetedik napján lefektették gyerekeiket, és az apartmankomplexum területén található tapas étterembe indultak vacsorázni. Ahogy a hét folyamán végig, minden félórában visszamentek az apartmanjukba, hogy ellenőrizzék, a gyerekekkel minden rendben van-e.

McCannék az 5A számú apartmanban laktak, ahol Gerry McCann este 9 óra 5 perckor még mindent rendben talált. Amikor Kate McCann 10 órakor ellenőrizte, hogy a gyerekek jól vannak-e, észrevette, hogy legnagyobb gyermeke, Madeleine eltűnt az ágyából. Azonnal kihívták a rendőrséget, és a hotel alkalmazottaival együtt hajnalig keresték a kislányt, de közben rengeteg ember járt ki-be az apartmanba, így nem sikerült biztosítani a bűntény helyszínét a bizonyítékok begyűjtéséhez.

A társaság egy tagja, Jane Tanner látott egy férfit egy gyermekkel a karjában az utcán az apartmanok előtt, amikor visszament saját lakrészükbe, de erről a férfiról először május 26-án adtak ki személyleírást a portugál rendőrök.

Júniusban a portugál rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy az apartmanból nem sikerült bizonyítékokat összegyűjteni. Júliusban a brit rendőrség egy holttestkereső kutyával, illetve egy emberi vért kereső kutyával megvizsgálta a lakosztályt. Mindkét kutya jelzett az apartmanban, ám nem sikerült DNS-mintákat begyűjteni, amivel bizonyítani lehetne, hogy a jelzett holttest Madeleine-é volt, vagy a vér tőle származik.

Augusztusban a rendőrség bejelentette, hogy mivel több mint 100 nap telt el a kislány eltűnése óta, ezért nem valószínű, hogy élve megtalálhatják.

Szeptember 6-án a portugál rendőrség tanúként beidézi Kate McCannt, és 7-én a szülőket potenciális gyanúsítottként kezdik kezelni, ám az azóta eltelt 13 évben semmilyen bizonyítékot nem sikerült arra találni, hogy a szülők bármilyen módon felelősek lehetnének kislányuk eltűnéséért.

2020 júniusában a német rendőrség potenciális gyanúsítottként kezdi vizsgálni Christian Brücknert, aki 2007-ben ugyanabban az időben lakott Praia da Luzban, amikor Madeleine eltűnt.

Ketyeg az óra

A 2007-ben ugyancsak a tengerparti üdülőfaluban élő német Christian Brückner idén júniusban vált gyanúsítottá az ügyben, és a rendőrség azért lépett ki a nyilvánosság elé, mert úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésre álló információk nem elegendőek a vádemeléshez, viszont a közvélemény esetleg segíthet abban, hogy újabb bizonyítékok kerüljenek elő. A férfi fellebbezést nyújtott be az Európai Igazságügyi Bírósághoz egy nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben, ami miatt tavaly év végén ítélte el egy német bíróság, miután sikerült elintézni a kiadatását Olaszországból.

Brückner szerint a kiadatása nem volt jogszerű, és erre alapozva próbál kibújni az ügyben rá kiszabott börtönbüntetés alól. A fellebbezési kérelem még elbírálás alatt van, és a német hatóságok a sajtónyilatkozatok szerint mindent meg fognak tenni azért, hogy a férfit rács mögött tartsák. Brückner jelenleg Kielben tölti egy másik ügyben, kábítószer-árusítással kapcsolatosan rá kirótt büntetését – amely azonban hamarosan letelik. Amennyiben a német rendőrség nem tudja bizonyítani az érintettségét Madeleine eltűnésével kapcsolatosan, hamarosan el kell, hogy engedjék.

Christian Brückner eddigi életútja önmagában bizonyíték arra, hogy az igazságszolgáltatásban komoly problémák állnak fenn. A gyermekotthonban felnőtt férfi tinédzserkora óta többször is hosszabb börtönbüntetéseket töltött le kiskorú lányok, illetve idős hölgyek ellen elkövetett nemi erőszak miatt. Már 1994-ben elítélték azért, mert megerőszakolt egy másik gyereket. Először Portugáliába menekült, innen azonban a hatóságoknak 1999-ben sikerült kiadatniuk, és a büntetését Németországban töltötte le. A rendőrség igyekszik rekonstruálni, hogy szabadulásától kezdve mely országokban élt 2007-ig, ugyanis több, máig lezáratlan ügyben áttörést hozhat, ha összefüggésbe tudják hozni ezekkel. Brückner egyébként 2007-ben Portugáliában élt, és néhány száz méterre lakott a McCann család apartmanjától, ahonnét az alig 4 éves kislány nyom nélkül eltűnt.
Hiba után hiba

A Der Spiegel által megszerzett bennfentes információk szerint 2013-ban az addig rendelkezésükre bocsátott nyomok alapján a német rendőrség beidézte a férfit. A kihallgatások során azonban annyi minden kiderült az akkor még tanúként kihallgatott Brückner számára, hogy sikeresen el tudta tüntetni a nyomokat, és nem lehetett vádat emelni ellene.

Emmanuelle Chaze, a Die Deutsche Welle újságírója szerint, aki folyamatosan tudósított az ügyben, Christian Brückner komoly veszélyt jelent a társadalomra, ami miatt óriási felelőtlenség volna azelőtt elengedni, hogy letöltötte volna a büntetését a nemi erőszakért.

Részletek a Hetek pénteken megjelent számában.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink