Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-13 16:02:00

Saját pártja sem akarta, mégis behúzta a demokrata előválasztást Ilhan Omar

Nem csak elnököt választ novemberben az Egyesült Államok, hanem új képviselőházat is. Legutóbb Minnesotában tartottak képviselő-jelölti előválasztást, amelyből a demokratáknál győztesen a “progresszív osztag” egyik oszlopos tagja, Ilhan Omar került ki.

Saját pártja sem akarta, mégis behúzta a demokrata előválasztást Ilhan Omar
Ilhan Omar (Fotó: Reuters)

Omar 2018-ban került be a köztudatba, amikor Rashida Tlaibbal együtt lettek a Képviselőház elsőként megválasztott muszlim képviselőnői. Egyből nemzeti profilépítésbe kezdett, szomáliai menekült voltát hangsúlyozva állt ki folyamatosan a progresszív ügyek előmozdítása mellett.

Elkötelezett baloldali politikájával Omar Minnesotában és országszerte népszerűvé is vált. Ugyanakkor rengeteg kritikát kapott nem csak a republikánusoktól, hanem saját pártjától is, amikor 2019-ben antiszemitának minősítették

- írja a New York Times.
 
Az Egyesült Államok Képviselőházának tagjait kétévente újraválasztják, így Omarnak ismét meg kell mérettetnie magát. Ennek első köre zárult le kedden, amikor a képviselőnő  legyőzte a nagyon jól finanszírozott párton belüli riválisát, Antone Melton-Meaux ügyvédet. Melton-Meaux milliókat (egészen pontosan 4.1 millió dollárt) gyűjtött össze "anti-Omar" címen a kampányában - írja a CNN.

Melton-Meaux széleskörű pénzügyi támogatást kapott különböző nemzeti csoportoktól, remélve, hogy sikerül Omart kiszorítani a pozíciójából. 2020 második negyedévében hatszor annyit kalapozott össze, mint Omar, és a The MinnPost elemzése, hogy a dollárban fizetett adományainak körülbelül 20 százalékát Izraelt támogató politikai lobbicsoportok adták össze.
 
A stabil demokrata körzetben Omar előválasztási sikerével gyakorlatilag biztosítva lett az újabb képviselői ciklusa.

“Minnesotában tudjuk, hogy a szervezett emberek mindig legyőzik a szervezett pénzt”

- írta Omar a Twitteren, utalva arra, hogy ellenfele (ezzel együtt saját pártja) komoly pénzeket mozgósított vele szemben. „Ma este a mozgalmunk nem csak nyert. Megbízást kaptunk a változásra.  Annak ellenére, hogy külső erőfeszítéseket tettek legyőzésünkre, megismételtük a részvételi rekordokat. A támadások ellenére csak nőtt a támogatásunk” - jelentette ki.
 
Omar újraválasztási esélyei a progresszívnek tartott demokraták számára is reményt keltő, akik egyértelművé tették az elmúlt időszakban, hogy George Floyd halálát követően még inkább küldetésüknek érzik a faji és gazdasági igazságtalanságok megszüntetését - írja CBS. https://www.cbsnews.com/news/ilhan-omar-wins-minnesota-primary-house-seat-antone-melton-meaux/
 
atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink