Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-13 21:54:00

Egyiptom is üdvözölte az Izraellel kötött békemegállapodást

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békemegállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni a palesztin területeket - jelentette ki Anvar Gargas, az arab ország külügyi államminisztere csütörtökön.

A megállapodás szerint, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be aznap, az Egyesült Arab Emírségek hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesít a zsidó állammal. Anvar Gargas újságíróknak azt mondta, hogy a megállapodással növekszik az Egyesült Arab Emírségek befolyása, így szerinte nagyobb az esélye annak, hogy eredményt érjenek el "ebben a bonyolult régióban". Az államminiszter megfogalmazása szerint a palesztin-izraeli konfliktus tekintetében

Dubaj "hatástalaníthatja azt az időzített bombát, amely a kétállami megoldást fenyegeti". Szerinte a békekötés "halálos csapás" a zsidó állam bekebelezési terveire.

Gargas egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Twitteren üdvözölte a békemegállapodást. "Érdeklődéssel és elismeréssel követtem az Egyesült Államok, a testvéri Egyesült Arab Emírségek és Izrael állam közös nyilatkozatát, amely szerint véget vetnek a palesztin föld izraeli annexiójának" - írta. Egyiptomi várakozás szerint a megállapodás közelebb hozza a békét, a stabilitást és a jólétet a Közel-Keleten.

Az ENSZ főtitkára is üdvözölte az egyezséget. António Guterres szóvivője útján közölte: üdvözöl minden kezdeményezést, amely előmozdítja a békét és a biztonságot a közel-keleti térségben".

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink