Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-12 04:02:00

Helyszíni beszámoló Libanonból: „sokkoló a látvány, ilyet még nem láttam”

Az egy héttel ezelőtt történt robbanásban már több mint kétszázan vesztették életüket és még ma is keresik az eltűnteket a romok alatt. Az ATV tudósítója a robbanás epicentrumának közeléből számolt be libanoni tapasztalatairól.

Lemondott a libanoni kormány a bejrúti robbanás miatt

„Sokkoló a látvány. Ilyet még nem láttam” – így jellemezte a bejrúti robbanás utáni helyzetet az ATV tudósítója. Novák András beszámolója szerint a robbanás epicentrumához száz méter közelségig lehet menni. Tudósítónk szerint a helyszínen nagy az összefogás és sok segítség érkezik.

Hétfő este jelentette be lemondását a libanoni kormány. Tudósítónk szerint bár a kormány lemondását megelőzően agresszív tüntetés kezdődött el, a bejelentés után megnyugodtak a helyiek. A libanoniak nagyon kiábrándultak, hiszen a politikai elit köreiben ugyanazok cserélődnek, a belpolitikai mellett pedig a gazdasági válság jelei is megmutatkoznak. Libanon abban a kikötőben intézte az import-exportjának 80 százalékát, ahol a robbanás történt.

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban múlt kedden történt hatalmas robbanás miatt – jelentette be hétfőn Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter hétfőn. A politikus a délutáni kabinetülés után arról számolt be az újságíróknak, hogy Hasszán Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lépéssel „nem a felelősség elől akarnak elmenekülni”. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.

Haszan Diáb a lakossághoz intézett esti televíziós beszédében hivatalosan is bejelentette a kormány lemondását.

A magát függetlenként pozicionáló miniszterelnök a hagyományos politikai osztályt tette felelőssé a történtekért, élesen bírálva a korrupciót, amely véleménye szerint elvezetett „ehhez a földrengéshez, amely lesújtott az országra”.

A bejrúti robbanásokban több mint 200-an haltak meg. A tragédiát nem terrortámadás, hanem baleset okozta. Az országban ezután kormányellenes tüntetések kezdődtek, amelyek tömeges zavargássá fajultak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink