Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-11 21:56:00

A WHO nem tanácsolja a fogászatban az aeroszollal járó eljárások alkalmazását

A koronavírus terjedésének csökkentése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja, hogy a fogászatban mellőzzék a levegőben porladással terjedő anyagok, vagyis aeroszolok keletkezésével járó eljárásokat.

A WHO a fogászatban igen gyakori, aeroszolok keletkezésével járó eljárások - például a nagy sebességű, ultrahangos készülékek alkalmazásának - korlátozását, illetve mellőzését javasolja - közölte kedden Benoit Varenne, a WHO szájsebészeti és fogászati programjának munkatársa genfi videós sajtótájékoztatóján.

A szakosított ENSZ-szervezet ugyanakkor nagyon fontosnak tartja a fogak ápolását, amelyet sok országban elhanyagolnak, mert "drága", és nem szerepel az általános orvosi ellátások között.

"Sok országban elhanyagolják a fogbetegségeket, amelyek fájdalmat, társadalmi elszigeteltséget, sőt halált is okoznak, mint az üszkösödéssel járó Noma-betegség, amely elsősorban az alultáplált, rossz általános egészségi állapotú és rossz szájhigiénés gyerekeket sújtja"

- hangsúlyozta Benoit Varenne.

"Becslések szerint közel 3,5 milliárd ember szenved száj- és fogbetegségtől, több mint 500 millió gyerek pedig fogszuvasodástól" - emlékeztetett a szakértő. Az amúgy is nehéz helyzetben lévő fogászati ellátásokat súlyosan érintette a koronavírus-világjárvány, miután a szolgáltatások igénybe vételétől tartó páciensek miatt csökkent a kereslet. A WHO tagállamainak 75 százaléka válaszolta egy felmérésben, hogy a fogászati szolgáltatásait részben vagy teljesen megzavarta a járvány.

A WHO előzetes távkonzultációkat javasol, amelyek során megállapítható a kezelések sürgőssége, és a nem lényeges kezelések (kontroll, fogtisztítás, megelőző ellátások) elhalasztását ajánlja. A fizikai vizsgálat esetére a világszervezet a megfelelő távolságtartás és a páciensek fogadása közötti rendszeres fertőtlenítést ajánlja.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink