Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-10 16:27:00

Engedélyezték az első koronavírus-gyógyszert

Megállapodott az Európai Bizottság a Gilead Sciences gyógyszergyártóval: a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a remdesivir hatóanyagú Veklury koronavírus elleni készítmény – számolt be a 24.hu.

Az EB július 3-án adta ki a feltételes forgalomba hozatali engedélyt, mely alapján a Veklury felnőtt és serdülőkorú (legalább 12 éves és 40 kg testtömegű), COVID-19 okozta tüdőgyulladásban szenvedő, oxigénpótlást igénylő betegek kezelésére alkalmazható.

Ezzel a készítmény az első, jóváhagyással rendelkező COVID-19 antivirális kezelési módszerré lépett elő.

A Gilead hamarosan leszállítja a remdesivirből megvásárolt mennyiséget, melyet a legnagyobb szükség elvének érvényesítésével fognak elosztani az EU tagállamai és az Egyesült Királyság között. Az ezzel kapcsolatos valamennyi döntés az Európai Bizottság kizárólagos hatáskörébe tartozik majd – írja a 24.hu.

Az engedélyezéssel párhuzamosan ugyanakkor folytatódik a remdesivir hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata is, mely során a hatóanyag gyulladásgátlókkal való együttes alkalmazhatóságát, illetve konkrét népességcsoportokban, például a gyermeknél történő használhatóságát is felmérik.

Nincs konszenzus, mikorra lesz meg a koronavírus elleni vakcina

 

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További külföldi híreink