Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-08 19:59:00

Könnygázt is bevetettek a kormányellenes tüntetők ellen Bejrútban

Könnygázt is bevetettek a kormányellenes tüntetők ellen, miután összecsaptak a rendőrökkel Bejrútban. A demonstrálók szerint az országot vezető politikai elit korrupciója is szerepet játszott a csaknem 160 emberéletet követelő keddi robbanásban. A város kikötőjében tárolt ammónium-nitrát kedden robbant be. Több mint 5 ezren megsebesültek és többeket továbbra is eltűntként tartanak számon.

Folytatódik az eltűntek keresése és a romok eltakarítása Bejrútban. 

Szakértők szerint emberi mulasztás okozhatta azt, hogy nem biztonságosan tároltak több mint 2700 tonna ammónium-nitrátot több éven keresztül a kikötőben.

A csaknem ötezer sebesültből 120 ember állapota továbbra is válságos. A 10-15 milliárd dolláros kárt okozó katasztrófában 250 ezer ember otthona vált lakhatatlanná. 

Elpusztultak a gabonaraktárak is. Márpedig az ország a gabonafogyasztásának 80 százalékát importálja, és kevesebb, mint egyhavi készlet maradt raktáron a pusztítás után.

A libanoni elnök nem tartja kizártnak, hogy szándékosan robbantottak a kikötőben. 

"Elképzelhető, hogy mulasztás okozta baleset volt a robbanás, de az is lehet, hogy külső erők, akár egy bomba vagy rakéta okozta." - mondta a libanoni elnök. 

Eddig 19 embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, köztük a vámhatóság eddigi és előző vezetőjét, és a kikötő igazgatóját. Vannak azonban, akik a libanoni kormányt teszik felelőssé a történtekért, amiért nem helyezték biztonságba a bombák előállításához is használt anyagot. 

Felmerült az a gyanú is, hogy a Hezbollah siíta terrorszervezet robbanószerei voltak a kikötőben, ugyanis az év elején több száz kilogramm ammónium-nitrátot foglaltak le, amit a szervezet Dél-Németországban tárolt. A Hezbollah vezetője cáfolta azokat a híreket, miszerint az ő fegyverraktárjuk robbant volna fel.

"Nincs a kikötőben fegyverraktárunk, egyetlen rakétánk, bombánk, lőszerünk, sem ammónium-nitrátunk, semmink sincs ott, sem most, sem bármikor korábban" - jelentette be tévés üzenetében Haszan Naszrallah.

Donald Trump részt vesz a Libanon megsegítésére szervezendő, vasárnapra tervezett nemzetközi videós konferencián. A helyszínre is látogató Emmanuel Macron francia államfő és az ENSZ közös szervezésében megrendezett konferencián akarják biztosítani a nemzetközi közösség támogatását, és a céljuk, hogy megtalálják a források elosztásának leghatékonyabb módját.

atv.hu

 

Ajánlom

További külföldi híreink