Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-07 21:12:00

Megrázó beszámoló Bejrútból: „A szemem előtt haltak meg az emberek”

Összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel a keddi kettős robbanás miatt Bejrútban. Többen megsérültek, a tiltakozók kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat, akik könnygázzal válaszoltak. A demonstrálók az alkalmatlan vezetést okolják a közel 160 áldozatot követelő detonáció miatt. A hatóságok 16 embert vettek őrizetbe a robbanással kapcsolatban.

Eddig 16 embert vettek őrizetbe a bajrúti robbanással kapcsolatban

A parlament épületének közelében csaptak össze a libanoni demonstrálók a biztonsági erőkkel, akik könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget. A keddi hatalmas robbanás után a kezdeti pánik és sokk helyét hamar átvette a felháborodás és a düh. A legalább 145 áldozatot követelő katasztrófáért a dilettáns politikusokat és a korrupt vezetést vádolják a lakosok. A haragos bejrútiak az igazságügyi minisztert vizes palackokkal dobálták meg az utcán.

A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A Rhosus hajó kapitánya, aki hét éve szállította a kikötőbe a robbanásveszélyes és nagyon magas koncentrációjú ammónium-nitrátot, azt mondja, fogalma sincs, miért történt a robbanás, de azt sem érti, hogy tárolhatták ott az anyagot olyan sokáig. „A rakományt 2014-ben vagy 15-ben rakták ki és senki nem tartott igényt” – mondta Borisz Prokosev és hozzátette, nem kellett volna megállniuk Libanonban, a hajó orosz tulajdonosa azonban utasítást adott rá, hogy tegyenek kitérőt extra rakományért.

A hatóságok eddig 16 embert vettek őrizetbe a detonációval kapcsolatban.

Nemzetközi segítségre van szükségük a libanoni kórházaknak is, mert a sérültek száma meghaladja a befogadóképességet, ráadásul a kikötő közelében lévő intézmények épületszerkezete olyan károkat szenvedtek, hogy azokban az összeomlás veszélye miatt már nem tudják ellátni a betegeket.

Egy, a robbanásban megsérült helyi asszony arról mesélt, több kórházba is elment aznap, mert négy órán keresztül vérzett, de egyik sem tudta fogadni, mert tele voltak. „A folyosókon látták el az embereket, ketten a szemem előtt haltak meg”

– emlékezett vissza.

Marwan Mouawad, maronita papot éppen istentisztelete közben érte a katasztrófa. „Azt éreztük, hogy földrengés rázta meg a templomot. Szűz Máriáért kiáltottunk, azt hittük a tető ránk fog esni. Láttuk, hogy az üvegszilánkok felénk zuhannak” – idézte fel az eseményeket.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, a károk összértéke meghaladja a 3 milliárd dollárt. Közel 250 ezren váltak földönfutóvá, az eltűnteket még mindig keresik.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink