Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-08 13:34:00

Kínai kötődései miatt tiltaná be Trump a TikTok-ot

Bár a TikTok fiatalokra való destruktív hatása is megér egy misét, az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági okokból vette célkeresztbe a közösségimédia-platformot. Az oldal kínai cég lévén súlyos adatvédelmi és hírszerzési kockázatot jelent. A Hetek cikke.

A TikTok nevű közösségimédia-platform (kínai nevén Douyin) 200 napos fejlesztés után robbant be a világpiacra, ahol más hasonló applikációkat magába olvasztva hamar az élre tört. Egy év alatt napi egymilliós megtekintésszámot hozott (most már egymilliárd fölött járunk).

India egy hónapja, 59 másik kínai applikációval együtt betiltotta az alkalmazást (ami ezáltal elveszítette legnagyobb piacát), a napokban pedig az amerikai Szenátus fogadott el egy törvényt, ami kormányzati készülékeken tiltja a program használatát (követve a hadsereg már korábban bevezetett korlátozását). Az Amazon is arra utasította dolgozóit, hogy az információs rés elkerülése végett töröljék az alkalmazást azon eszközeikről, amelyről munkahelyi levelezést is folytatnak. Donald Trump közben országszintű háborút indított a kínai érdekeltségű oldal ellen, így a teljes tiltás már csak idő kérdése.

A TikTokot fejlesztő cég, a ByteDance egy pekingi központú kínai internettechnológiai multi, amely több szálon is kötődik a Kínai Kommunista Párthoz. Együttműködtek például abban, hogy a felületről eltűnjenek Tibetről és a muzulmán ujgurok deportálásáról szóló tartalmak. Akárcsak a legtöbb kínai vállalat, ha nem is állami tulajdonú, a vezetés részét képezi egy belső pártbizottság, amely Hszi Csin-ping és a KKP irányelveit hivatott érvényesíteni a cégben.

Az egyik legfőbb kifogás az oldallal és a mögöttes vállalati hálózattal szemben, az a személyes adatokkal való visszaélés. Peter Navarro, a Trump-kormányzat kereskedelmi tanácsadója kiemelte, hogy a főleg gyerekek által használt médiafelületen minden egyes adat kínai szerverekhez fut be, egyenesen a kínai hadsereghez és olyan ügynökségekhez, amelyek amerikai intellektuális tulajdon ellopásán ügyködnek. „Az ilyen applikációk személyes és üzleti információk ellopásához használhatók, ami aztán zsarolásoknak adhat alapot” – hangsúlyozta a tanácsadó a Fox műsorában.

Navarro szerint a két nagyhatalom között információs háború dúl, amely során Kína nem csupán megfigyeli az amerikai állampolgárokat, hanem internetes applikációkon át csal ki belőlük információt. Nem véletlen, jelentette ki a szakértő, hogy a kínai vezetés annyira támogatja Joe Biden megválasztását novemberben, hisz a korábbi alelnök sokkal toleránsabb hangot üt meg a távol-keleti diktatúra tekintetében, mint a jelenlegi államfő.
A TikTok amerikai vezérigazgatója szerint még harcolnak a platformért, és megígérte, ha tiltás is következne, más utakon akkor is igyekeznének nagyjából tízezer ember számára munkahelyet teremteni az országban. A Microsoft egyébként már bejelentette vásárlási szándékát az applikáció amerikai leányvállalatára és annak részvényeire, sőt a teljes cég iránt is érdeklődik, amivel Bill Gates birodalma felhasználók újabb millióihoz jutna.
Trump hétfőn azt nyilatkozta, hogy amennyiben a Microsoft vagy más vállalat nem vásárolja föl a TikTokot, az applikáció egyszerűen megszűnik az Egyesült Államok területén szeptember 15-i határidővel. Végrehajtói utasítással vagy rendkívüli állapotra hivatkozva az elnöknek lenne is erre jogköre.

A teljes cikk a Hetek aktuális számában olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink