Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-05 19:18:00

Bejrúti robbanás: a polgármester szerint a károk helyreállítása több milliárd dollárba fog kerülni

Több mint százan életüket vesztették és csaknem 4 ezer ember megsérült, miután tűz ütött ki, majd felrobbant egy raktárépület Bejrút kikötőjében. A robbanás az egész várost megrázta, és hatalmas károkat okozott a környező épületekben. A katasztrófa okait egyelőre vizsgálják.

A libanoni főváros kikötőjében két robbanás történt, miután tűz ütött ki egy raktárban, majd az ott tárolt 2700 tonna ammónium-nitrát felrobbant. A detonáció egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg, amelyet Cipruson is hallottak. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és rendkívüli helyzetet hirdettek. 

"Elgondolkodtató, hogy mennyire olcsó az emberi élet ebben az országban. Nem tudom, mit fogunk tenni, mert Bejrútot egy pillanat alatt teljesen lerombolta a robbanás" - mondta egy pékség tulajdonosa.

A helyszínre látogató libanoni elnök kijelentette: elfogadhatatlan, hogy hat éven keresztül minden biztonsági intézkedés nélkül tárolták a trágyázáshoz, valamint a bombák előállításához szükséges vegyi anyagokat. A polgármester szerint a város újjáépítése akár egy évbe is telhet.


"A károk helyreállítása több milliárd dollárba fog kerülni, és a gazdaság még mélyebbre fog süllyedni, mert több üzlet teljesen tönkrement, amiknek az újraindításához új befektetésekre van szükség. Ennek ellenére nem csüggedünk el"

- jelentette ki a város polgármestere.

A kikötőben elpusztult a legnagyobb gabonatároló, így Libanonban kevesebb, mint egy hónapra elegendő gabona maradt. A gazdasági miniszter szerint az ország importra szorul, azonban a robbanás miatt leállt a kikötő forgalma, amin keresztül a több mint 6 milliós Libanon élelmezését is ellátják.

Több ország mentőcsapatokat és segélyt küld. A két ország közötti háborús feszültség ellenére Izrael is humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak, és több izraeli kórház is jelentkezett sebesültek ellátására.

Donald Trump amerikai elnök a támogatásáról biztosította Libanont és segítséget ajánlott fel az országnak. A Fehér Ház hozzátette, hogy figyelemmel követik a robbanás okainak vizsgálatát.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink