Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-04 16:40:00

Izraelt elérte a koronavírus második hulláma

Többek között erről is beszélt Izrael Állam magyarországi nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman az atv.hu-nak adott exkluzív interjújában. A diplomata hozzátette, a pandémia miatt csaknem egy millió ember maradt munka nélkül a zsidó államban.

atv.hu: Európában már arról beszélnek, hogy megérkezett a koronavírus második hulláma. A magyar kormány zöld-sárga-piros besorolással illette a külföldi országokat a fertőzöttség súlyossága alapján. Izrael a piros zónában van jelenleg. 

Yacov Hadas-Handelsman: Sajnos Izraelben éppen az úgy nevezett második hullám közepén vagyunk.  Azt látjuk, hogy a fertőzöttek száma százalékosan csökken, így képesek leszünk továbbra is kontrollálni a fertőzés terjedését. Most már több ismerettel rendelkezünk a járványról és  a vírusról, mint az első hullám alatt. Ez azt is jelenti, hogy azokat, akik megfertőződtek, hatékonyabban tudjuk ellátni és kezelni. Ennek a tapasztalatnak is nagy jelentősége van, mert annak ellenére, hogy magas a megfertőzések száma, a legtöbben otthon tudják átvészelni a betegséget, és azok között, akik kórházi ápolásra szorulnak, kevesebb esetben kell lélegeztető gépet alkalmaznunk, mint az előző hullámban. Sikerült olyan, már létező gyógyszereket találnunk, amelyek más, hasonló fertőzésekre lettek kifejlesztve, de a koronavírus megbetegedés mértékét és szintjét is képesek csökkenteni, és így nagyobb esély van a felépülésre.

A legnehezebb rész az, hogy meggyőzzük az izraelieket arról, hogy kitartsanak a három alapelv mellett. Ahhoz nem férhet kétség, hogy a legalapvetőbb lépései annak, hogy a fertőzést elkerüljük a maszkviselés, a személyes távolságtartás, és a személyes higiénia. Ha ezt a hármat betartják, a probléma legnagyobb része meg van oldva. A baj az volt, hogy túlságosan kiengedtünk és elbíztuk magunkat, amiért sikerült leküzdenünk az első hullámot, azt hittük, hogy vége. Nyár van, forróság, ilyenkor a vírus valószínűleg nem viselkedik aktívan, így gondoltuk. De tévedtünk. Korlátozásokat kellett ismét bevezetni. Egy zsinagógában maximum tízen, kint húszan tartózkodhatnak. Muszáj volt maximalizálni a létszámot. Azt hittük, hogy az emberek éttermekben,és a strandon kapják el a legnagyobb számban a fertőzést, de kiderült, hogy a legtöbben esküvőkön: ott tánc van, az emberek puszit adnak egymásnak.

atv.hu: Most, mit lehet látni az utcákon, mennyire tért vissza az élet a városokba? 

Yacov Hadas-Handelsman: Most a dolgok a normális kerékvágásban mennek, mert a teljes lezárás csak limitált ideig tartott, és ezt nem lehet rendszeresen megismételni. Ez működött két hónapig, de rettentő sokba került, hiszen minden leállt. Ezt a zárást csak rövid ideig lehet fentartani, nem lehet sokáig bezárni az embereket, és a gazdaságnak sem tesz jót. Az első hullámban az izraeli gazdaság majdnem teljesen leállt és még mindig fizetjük ennek az árát. Ezzel nem vagyunk egyedül. Magyarországon, az USA-ban, az összes nyugati fejlett államban is ez a helyzet. Muszáj futtatni a gazdaságot. Ha nincs bevétel, élelmiszer sem lesz.

atv.hu: Hány ember vesztette el a munkáját?

Yacov Hadas-Handelsman: Az első hullám előtt körülbelül annyi volt a munkanélküliségi ráta, mint Magyarországon, 4 százalék alatt, ami gyakorlatilag 0. Ez mostanra ugyan már javul, de jelenleg 21 százalék körül van. Ez majdnem egymillió embert jelent. Az izraeli gazdaság próbál helyreállni, de nem könnyű. Az állam is próbál kompenzálni, például munkanélküli segélyekkel. Eddig ezt törvényileg csak 6 hónapra lehetett kapni, most viszont megváltoztatták, és kiterjesztették 18 hónapra. Ez egy nagyjából 1000 amerikai dollárnak megfelelő összeg, ami az izraeli minimálbér összege, vagyis nem olyan sok. 

Űrprogram közösen

atv.hu: Tavaly Szijjártó Péter egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy az űripar lesz az egyik legfontosabb iparág a jövőben.

Yacov Hadas-Handelsman: A magyar külgazdasági és külügyminiszteréppen ezért is volt egy hete Izraelben. Aláírtunk egy együttműködést az űrprogramról és a kutatási tervekről. A jövőt ebben a kérdésben nagyon ígéretesnek látom. Már fut egy nagyon fontos együttműködés egy izraeli és egy magyar kutatóintézet között. Az izraeli start up olyan laboratóriumok építésére specializálódott, ahol az űrben végzendő mikro-kutatásokhoz biztosítanak környezetet, speciális kristályok segítségével, amelyeket Izraelben fejlesztettek.

A másik ügy, amely iránt a magyar fél érdeklődik: az űrképzési programunk középiskolák számára, és ezt szeretnék átvenni a magyar gimnáziumok részére. A magyar álláspont is az, hogy az űr a jövő, ez így is van. A jövő igazából már a jelen. Ez a legújabb terület, ahol kutatunk, fejlesztünk, start upok-kal, újításokkal. Ez a jövő, ahol Izrael is jelen van. Hiszen a gazdaságunkat folyamatosan fejlesztjük, a katonai szükségleteink miatt. Például, két hete indítottunk útjára egy újabb izraeli műholdat. Ez nemcsak, hogy izraeli, de a saját országunkból lőttük fel, most először, Palmachimból, ez Tel Aviv-tól délre van. 

atv.hu: Kémműholdról van szó?

Yacov Hadas-Handelsman: Mondjuk azt, hogy megfigyelésre használjuk. 

 „Senkinek sem érdeke nyíltan háborút kezdeni”

atv.hu: Izraelnek a belföldi kihívások mellett a határvédelem is komoly teher. Főleg, ami az északi szomszédot, Libanont illeti.

Yacov Hadas-Handelsman: A helyzet most nagyon feszült északon, de a történet nagyon egyszerű. Irán megpróbálja arra használni a szíriai polgárháborús helyzetet, hogy minél nagyobb befolyásra tegyen szert Szíriában és Libanonban. Mindezt fegyverrel! Egyre közelebb akar kerülni Irán az izraeli-szír határhoz. Ezt két módon teszi: megbízásokat adnak a Hezbollahnak, illetve fegyver szállítmányokkal támogatják őket, amelyek között nagyon hatékony támadó fegyverek is vannak.  Nyíltan kimondtuk, hogy nem fogjuk engedni Irán jelenlétét szír területeken, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy Izraelt megtámadják.  

Nem engedjük, hogy Irán még egy frontot felállítson Izrael ellen. Már ott vannak egy fronton, Libanonban, ez a Hezbollah, Szíriában pedig a Hezbollah és a Forradalmi Gárda közösen. Szíriának egyszerűen ebbe nincs beleszólása, Aszad elnök talán csak a családját tudja irányítani, de az országot aligha. Két héttel ezelőtt volt egy támadás, amelyben egy Hezbollah tag meghalt. Most bosszút akarnak állni. Nasrallah-on most nagy a nyomás, hiszen az elmúlt években a Hezbollah emberek ezreit veszítette el, amikor Aszad oldalán a lázadók, az ISIS és az Al-Kaida ellen harcoltak. Libanonban amúgy is katasztrofális a helyzet. Bejrútban is rengeteg tüntetés van, az emberek a Hezbollah ellen vannak. Nasrallahnak muszáj volt tennie valamit. Irán mögötte áll, tehát azt mondta, hogy bosszút fognak állni, és megpróbálták megtámadni az izraeli határt. Sikerült félig, de végül sikerült megakadályoznunk, betörtek a határon, de visszavonultak. Csak párszáz métert jöttek, aztán visszamentek.  Az izraeli hadsereg csak is fizikai erőt alkalmazott, nem ejtett áldozatot, hogy Nasrallahnak ne legyen ürügye az újabb támadásra. Majd letagadta, hogy bármi történt volna, hogy bárki az emberei közül ott járt volna, és azt mondta, a bosszú még mindig áll. Senkinek sem érdeke nyíltan háborút kezdeni, sem Izraelnek, sem Libanonnak. Most is nyíltan figyelmeztettük őket, hogyha ismét fegyvereket fognak csempészni, azt minden áron megakadályozzuk!

Az atv.hu-nak adott interjúja kapcsán Yacov Hadas-Handelsman nagykövet úr látogatást tett az ATV székházában:

Yacov Hadas- Handelsman nagykövet ellátogatott az ATV-be, ahol Kovács Tamás vezérigazgató és Andras Novak külpolitikai...

Közzétette: Izrael Magyarországon – 2020. augusztus 4., kedd

atv.hu / Novák András

Ajánlom

További külföldi híreink