Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-04 17:19:00

A volt kereskedelmi miniszter levelezésén keresztül avatkozhattak be orosz hackerek a brit választásokba

Újabb részlet derült ki arról, hogyan próbáltak orosz hackerek beavatkozni tavaly a brit parlamenti választásba. Azzal már korábban megvádolták őket, hogy bizalmas iratokat szivárogtattak ki a brit-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról. Úgy tűnik, ezeket Liam Fox akkori brit kereskedelmi miniszter e-mail fiókjából szerezték meg.

Orosz hackerek többször is feltörték Liam Fox volt brit kereskedelmi miniszter e-mail fiókját. Ezt mondta a Reuters hírügynökségnek két forrás, aki közelről ismeri annak részleteit, hogyan próbáltak beavatkozni az oroszok tavaly a brit parlamenti választásba. A nevüket nem vállalták, mivel az ügyben még tart a nyomozás.

Arról nem nyilatkoztak, melyik hackercsoport lehet az elkövető, de szerintük a kibertámadás moszkvai kormányzati utasítására történt. Arról már tavaly, a választás után jelentek meg hírek, hogy az e-mailekből bizalmas iratokat szivárogtattak ki. A brit külügyminiszter mindezt nemrég hivatalosan is megerősítette.

"Kellő megalapozottsággal mondhatjuk, hogy oroszok vettek részt abban a beavatkozásban, amellyel befolyásolni próbálták a 2019-es választást. Főleg azzal, hogy illegálisan szerzett dokumentumokat próbáltak terjeszteni a neten az amerikaiakkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokról" – mondta Dominic Raab még július közepén.

Másnap a Kreml szóvivője tagadta a vádat, és azt is, hogy koronavírus-vakcinák és gyógyszerek kutatásairól lopnának adatokat külföldről. Egy brit jelentés szerint az oroszok 6 éve a skót függetlenségi népszavazásba is beavatkoztak. A beszámoló azt is megállapította, hogy a brit kormány egyáltalán nem vizsgálta a 2016-os brexit-referendumba történt orosz beavatkozást.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink