Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-10-07 11:15:41

Majmok Indiában: széttépik a kormányépületekben a dokumentumokat

A hatóságok éppen ezért langurokkal harcolnak a makákók ellen.

Majmok Indiában: széttépik a kormányépületekben a dokumentumokat

Chotu nem örül a látogatóknak. Elmerülten vakaródzik, és feszülten figyeli a közeledőket. Ő, és jó cimborái, Pinki és Mangu nyolc órás „szolgálatuk” közepén járnak. Fontos feladatot látnak el. Ők a több mint százezer, az Új Delhiben folyó Nemzetközösségi Játékokon „szolgálatot teljesítő”, embereket védő „biztonsági őr” közé tartoznak. Chotu és csapata a stadionok környékén történő „majomkodások” leállítására kiképzett langur majmok.

Egy majom „biztonsági őr” 50 randalírozót futamít meg

Kiképzőik szerint egyenként mindegyikük, 50 potenciális támadó – nevezetesen az utcákon és Delhi épületeiben randalírozó vadon élő kistermetű makákó – megfutamítására is képes. Ezek a vadon élő majmok gusztustalan szokásaikról nevezetesek. Nem hibáztathatjuk a makákókat, azok olyanok, amilyenek. A vadon élő majmok, élelem reményében időnként akár összetűzésbe is kerülnek a nagynépességű városok lakóival. „Harapnak, erőszakosan támadnak, néha megharapják az emberek fülét, ezért kellett betanítanunk langurokat” – magyarázta Promod Kumar, a langur majmok kiképzője.

A lakosságot is majmok védik…

Kumar, – ahogy előtte édesapja is – egész életében langur majmokkal foglalkozott. Elmondta, hogy körülbelül két évet vesz igénybe, amíg a hosszúfarkú, feketeképű majmok megtanulják, hogy felugorjanak kiképzőik kerékpárjára, akik a város és a sportstadionok körül viszik körbe őket. Delhibeli hivatalos információk szerint egyszerre 10 langur majom „szolgál” a sportlétesítmények körül, és 38 teljesít „őrjáratot” a városban. A majmoknak sok feladata van, akkor is, ha éppen nem is folynak játékok.

Egy átlagos napon a lakóépületek, és a lakások tulajdonosai vetnek be langurokat a makákók ellen. „A vadon élő majmok behatolnak az otthonokba, kinyitják a hűtőket, és megeszik az élelmet” – meséli Kumar. A kiképzők elárulták, hogy a makákók félnek a languroktól, és általában szétszélednek, ha a langaléta langurok megjelennek. Az emberek gyakran etetik a makákókat, különösen keddi napokon. Ezen a napon a hinduk a félig ember félig majom Hanuman istenséget tisztelik. Néha a látogatók is etetik a vadon élő majmokat. Egy vezető indiai primatológus szerint, a langurok nem jelentenek hosszú távú megoldást a városok majmokkal kapcsolatos problémáira. A vadon élő majmok épp csak odébb mennek egy rövid időre.

A kormány is bérli őket

Állatvédő aktivisták megkérdőjelezik, hogy a langurokat szabad-e munkára fogni. Gazdáik elmondták, hogy a langurokat egy nagy családként kezelik, és a majmoknak egyáltalán nem okoz gondot, hogy elűzzék riválisaikat. Maga a kormány is rendszerint bérbe veszi őket. „Kormányépületekben is használják őket, mert a többi majom, ha bejut, széttépi a dokumentumokat” – tette hozzá Kumar. Képzeljük el, hogy a makákók micsoda kormánytitkokat ismernének, ha tudnának olvasni.

atv.hu / CNN

További külföldi híreink