Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-02 06:44:00

Koronavírus: rengeteg a fertőzött az Öböl-menti országokban

2019 december óta tudunk a COVID-19 nevű új vírus által megfertőzött emberekről. Valószínűleg ekkor még kevesen gondolták, hogy fél évvel később már 17 millió fertőzöttje és közel 700 ezer halálos áldozata lesz a vírusnak világszerte, még a bolygó eldugottabb szegleteiben is.

Koronavírus: rengeteg a fertőzött az Öböl-menti országokban
A kép illusztráció!

Ahogyan talán azt is nehéz lett volna megjósolni, hogy a világ egyik leggazdagabb, legfejlettebb országa, az Egyesült Államok lesz a vírus legnagyobb áldozata.

Adatok és tények következnek a legnagyobb bajban lévő országokról. Fontossági sorrend nélkül.

Legmagasabb fertőzési arányok

Jelenleg a népességre számított legmagasabb fertőzési arány Katarban van. A kevesebb mint 3 milliós országban 108 ezren fertőződtek meg, vagyis majdnem a lakosság 5 százaléka. Hasonló cipőben jár Bahrein, Chile, Kuvait, Omán és az óriási népességére nézve is komoly fertőzöttségi aránnyal rendelkező Egyesült Államok, ahol a lakosság 1,5 százaléka fertőződött meg eddig.

Legmagsabb halálozási arányok

A halálesetek aránya a népességre számítva a nagyobb országok közül Belgiumot, az Egyesült Királyságot és Spanyolországot érinti a legjobban, de nagyon rosszul áll Olaszország, Svédország és Peru is. Vagyis ezekben az országokban haltak meg az ország lakosságához képest a legtöbben.

A legtöbbet tesztelők

A legtöbb tesztet szintén lakosságarányosan az Egyesült Arab Emírségekben végzik, ahol már az ország lakóinak felét letesztelték. Rengeteget tesztelnek Dániában, az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, de például Litvániában és Oroszországban is.

Európa

Ha Európa térképét nézzük, akkor látszik, hogy a nyugati fejlett országokhoz képest Kelet- és Közép-Európa sokkal kisebb számokkal rendelkezik jelenleg. Ennek számtalan oka lehet, a korlátozások bevezetése mellett például az is, hogy errefelé jóval kevesebb az olyan globális közlekedési csomópont, mint mondjuk London, Frankfurt, vagy Brüsszel.

Már a világ szinte minden országában van koronavírus fertőzött, még a Húsvét-szigeteken is találtak fertőzöttet. Néhány Csendes-óceáni szigeten és az Antarktiszon kívül egyedül Észak-Koreából és Türkemnisztánból nem jelentettek egyetlen fertőzést sem.

És akkor jöjjön a top 3 ország.

India

Indiában az elmúlt napokban már naponta több mint 40 ezer új fertőzést regisztráltak. Bár az összes fertőzés átlépte az 1,3 milliót. Az amerikai MIT egyetem számításai szerint a jövő év végére Indiában lesz a világon a legtöbb koronavírussal fertőzött, vagy a víruson átesett ember. 25 ezer halálesetet kapcsolnak közvetlenül a vírushoz, de az alacsony tesztelési arány miatt ez a szám valószínűleg sokkal magasabb. Egy Delhiben végzett felmérés szerint a 16 milliós város minden negyedik állampolgára, vagyis csak ebben a városban akár 4 millió fertőzött is lehet, vagyis közel négyszer annyi, mint amennyi a hivatalos adatok szerint most az egész országban van. Ha a felmérés pontos, az azt jelentheti, hogy India egyetlen városában feleannyi ember fertőződött meg, mint ahányan Magyarországon összesen élnek.

Sok várost teljesen lezártak. 278 millió diák nem jár iskolába a lezárások miatt és 100 millió ember veszítette el eddig a munkáját és 9,5 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak.

Brazília

A brazil reakció már a vírus kitörése óta kilógott a sorból. Jair Bolsonaro sokáig az egyik legnagyobb vírustagadó volt a világ vezetői között. Beszélt arról, hogy a brazilok egyszerűen immunisak a koronavírusra, nevezte influenzácskának, de azt is bedobta végső érvként, hogy egyszer mindannyian meghalunk valamiben. Nos, a héten éppen a harmadik koronavírus tesztje lett pozitív az elnöknek és kormány több tagját is megfertőzte a vírus. Régóta az újranyitást szorgalmazza, miután a tartományi vezetők vele szembehelyezkedve zárást rendeltek el. A 209,5 milliós Brazíliában már a lakosság több mint egy százaléka, 2,2 millió ember fertőződött meg és 84 ezren meghaltak a fertőzésben.

Egyesült Államok

És végül az első helyezett, az Egyesült Államok. A világ legnagyobb gazdasága, legerősebb katonai hatalma és még sok szempontból listavezető Amerika itt is az élen áll, de ennek valószínűleg kevesen örülnek arrafelé. Már több mint 4 millió százezer fertőzött országszerte, 150 ezer halott. A brutális számok hatására egyre több állam fontolgatja az újrazárást, miközben Donald Trump elnök éppen ellenkezőjét szeretné. A brazil kollégájához hasonlóan víruszskeptikus Trump viszont a héten viszont azzal demonstratálta a védekezés fontosságát és saját véleményének változását, hogy kirakott egy képet a Twitterre, amin maszkot visel. Mellé pedig azt írta, a maszkviselés hazafias cselekedet.

Nem csak az amerikaiak, de az egész világ arra vár, hogy végre kijöjjön egy azonnal forgalomba bocsájtható, bizonyíthatóan hatékony vakcina és vége lesz a rémálomnak. 

A WHO szerint ezen 150 ország dolgozik jelenleg közösen. Az Astrazeneca nevű brit-svéd multinacionális gyógyszergyártó cég áll most ehhez a legközelebb. A hétfőn publikált adatok szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett vakcina pozitív immunválaszt mutatott a korai szakaszú, embereken végzett vizsgálat során. Ez még nem garancia semmire, de a tömeges gyártást és forgalmazást is vállalta a cég. Addig pedig marad az óvatosság és a távolságtartás.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink