Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-29 15:28:00

2024-ig fogják nyögni a válság következményeit a nemzetközi repülőtársaságok

A 290 légitársaságot képviselő testület előrejelzése szerint a nemzetközi utasforgalom 2020-ban 55 százalékkal fog csökkenni 2019-hez képest.

A nemzetközi légi forgalom 2024-ig nem fog helyreállni a koronavírus-válságból - jelentette be kedden a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA). A károk mérséklése érdekében állami segítséget várnak az érintett légitársaságok.

2024-es időpont rémisztően hangzik, ráadásul egy évvel későbbi időpont, mint amit légitársaságokat képviselő szövetség korábban jelzett- számol be róla a CNN


A 290 légitársaságot képviselő testület szerint az egy éves csúszáshoz számos tényező járul hozzá, ilyen a fertőzések továbbra is magas száma, a fogyasztói bizalom hiánya, az üzleti utazások visszaesése és a második hullámtól való félelem is.


A testület előrejelzése szerint a nemzetközi utasforgalom 2020-ban 55 százalékkal fog csökkenni 2019-hez képest.

Ehhez képest ez utasszám várhatóan 62 százalékkal fog növekedni a következő évben (2021), de ez továbbra is majdnem 30 százalékkal kevesebb, mint ami a koronavírus előtti időszakban jellemző volt.

"Az utasforgalom áprilisban a mélybe zuhant, az emelkedés üteme azóta is nagyon gyenge" - mondta Alexandre de Juniac, az IATA vezérigazgatója nyilatkozatában, megjegyezve, hogy a belföldi légiutas forgalom esetében tapasztaltak némi növekedést, de még ez is elmarad a korábbi állapotoktól.

Nem meglepő módon azzal számolnak, hogy a rövidtávra szóló utazások várhatóan gyorsabban helyre fognak állni, mint a nagyobb távolsági utazások - egyrészt az utasok bizalmi indexe miatt, valamint azért is, mert a nemzetközi piacok nagyrésze továbbra is zárva tart.

"A fogyasztói bizalom gyengült, ezt nem segíti az Egyesült Királyság hétvégi döntése sem, amely karantént vezet be minden Spanyolországból visszatérő utazóra"

- mondta de Juniac.

A brit kormány ugyanis szombaton azonnali hatállyal visszaállította a 14 napos kötelező karantént a Spanyolországból érkezők számára, miután a dél-európai országban ismét megugrott a fertőzések száma.

Az országok belföldi légiutas forgalmát illetően a kínai légitársaságok álltak vissza leghamarabb: a forgalom júniusban 35,5 százalékkal csökkent a 2019-es időszakhoz képest, szemben a májusi 46,3 százalékossal.

Az IATA szerint akkor lesz esély az ágazat gyorsabb regenerálódására, ha meglesz a sikeres vakcina - addig is sötétnek tűnik a légi utazás jövője.

"A világ számos részén továbbra is növekszik a fertőzések száma" - mondta de Juniac a CNN-nek. "Mindez hosszabb felépülési periódusra utal, és nagyobb veszteséget jelentve az ipar és a globális gazdaság számára."

De Juniac az államok segítségét várja, ami elsősorban nem anyagi természetű támogatást jelentene. Arra kéri az államokat a testület nevében, hogy a határzárak helyett keressenek alternatívákat és ne indítsák újra “a fogyasztói bizalmat romboló intézkedéseket és a keresletet gyilkoló karantént”.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink